Kafkaiaanse nachtmerrie voor Utrechtse Laura

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Wat een avontuurlijke vakantie met haar vriendin zou moeten worden in Qatar, is voor de Utrechtse Laura (22) uitgelopen in een kafkaiaanse nachtmerrie. Ze zegt slachtoffer te zijn van een verkrachting, deed hiervan aangifte bij de politie, maar zit sinds maart vast in een gevangenis in afwachting van het proces dat aanstaande maandag voor het eerst inhoudelijk wordt behandeld. 

Advocaat Brian Lokollo zegt dat de vrouw in Qatar op vakantie was met een vriendin, toen er in een hotel iets in haar drankje werd gedaan. Dat gebeurde volgens de raadsman in een bar waar alcoholgebruik is toegestaan. Van de rest zou ze zich nog weinig herinneren, behalve dat ze later bijkwam in een onbekend appartement en daar ontdekte dat ze was verkracht. Zowel de advocaat als het ministerie van Buitelandse Zaken zeggen dat er nog veel onduidelijk is in de zaak. Ook de man die haar zou hebben verkracht zit vast. Hij beweert echter dat de seks vrijwillig was en zelfs tegen betaling heeft plaatsgevonden. Dat ontkent Laura, zo meldt Lokollo.

Rechtshulp

Buitenlandse Zaken zegt dat de ambassade Laura sinds het begin van haar detentie heeft bijgestaan. Ook nu wordt er nog “meer dan wekelijks” contact met haar onderhouden, aldus een woordvoerder. Voor rechtsbijstaand heeft de ambassade haar geprobeerd te helpen door een lijst met raadslieden aan te leveren. Uiteindelijk heeft ze zelf een advocaat in het land gevonden, laat het ministerie weten.

Rechtsproces

Hoewel er al enkele hoorzittingen hebben plaatsgevonden, is er voor zover bekend nog geen officiële verdenking. De zaak wordt naar verwachting maandag voor het eerst inhoudelijk behandeld in de rechtbank. Een ambassademedewerker zal daarbij aanwezig zijn. Het ministerie benadrukt dat de Nederlandse regering zich niet mag mengen in de Qatarese rechtsgang. Er is daarom ook bewust niet voor gekozen om Qatar bijvoorbeeld via de media onder druk te zetten, omdat dat vaak averechts zou werken. Wel zou er achter de schermen aangedrongen worden op een eerlijk proces voor de Nederlandse. Het ministerie hoopt binnenkort meer duidelijkheid te kunnen verschaffen.

Volgens Lokollo laat de betrokkenheid van de ambassade in deze zaak echter te wensen over. “Je zou verwachten dat de ambassade enorm strak de regie zou voeren en haar bijstaat met raad en daad. Maar toen Laura de ambassade belde, zou ze nog worden teruggebeld. Ze hebben haar zeker drie weken laten bungelen.” Bij de laatste zitting zou de ambassade niet op zijn komen dagen, aldus de Stentor.

Tweede Kamer
De Kamer wil weten of dat klopt en of Laura inmiddels geestelijke bijstand krijgt. In door een overgrote meerderheid van het parlement gezamenlijk ingediende spoedvragen – een zeldzaamheid in politiek Den Haag – willen VVD, PvdA, CDA, SP, D66, ChristenUnie en SGP antwoorden krijgen over de omstandigheden rond haar arrestatie. De Kamer wil weten of ze daadwerkelijk is opgepakt toen ze aangifte kwam doen van verkrachting. Ook willen de partijen weten wat de Nederlandse ambassade in Doha doet om haar bij te staan. De vragen, die zojuist zijn ingediend, moeten zo snel mogelijk worden beantwoord.

Bron: nrc.nl/stentor.nl

 

 

Cookieinstellingen