Noodopvang Amerikalaan was succesvol

Foto: Gemeente Utrecht

UTRECHT – De voormalige noodopvang voor vluchtelingen aan de Amerikalaan – deze locatie is op 1 mei gesloten – is succesvol verlopen. Daar zijn de betrokken bewoners in Kanaleneiland en de partijen het erover eens. De gemeente spreekt haar grote waardering uit voor iedereen die hieraan heeft bijgedragen. 

In Kanaleneiland is een wisselende groep van 470 asielzoekers opgevangen. Uit de brede evaluatie blijkt dat er zes maanden lang intensief is samengewerkt tussen bewoners, vrijwilligersorganisaties, het COA, de politie en de gemeente om de opvang goed te regelen voor de asielzoekers en de wijk.

Vanuit de instanties…
Vanuit de gemeente, het COA en de politie waren er vaste contactpersonen die nauw contact onderhielden om de veiligheid in de wijk in de gaten te houden. Omwonenden namen actief deel aan de klankbordgroep. Met deze klankbordgroep is een beheerplan opgesteld. Er was maandelijks overleg om leefbaarheid en veiligheid in en om de noodopvang te bespreken. In de hele periode zijn nauwelijks incidenten geweest. Bij de start van de opvang is zichtbaar extra toezicht op straat ingezet. Bij een tussentijdse evaluatie van de klankbordgroep in januari is geconstateerd dat die inzet in de beginfase heeft bijgedragen aan (het gevoel van) veiligheid. Na de jaarwisseling achtte de klankbordgroep de extra inzet niet meer nodig en is deze afgebouwd.

Vanuit de bewoners…
Betrokken Utrechters zorgden voor een groot aanbod aan vrijwillige initiatieven. Vaste programmaonderdelen zoals taal en sport (binnen de opvanglocatie) werden veel bezocht. Daarnaast waren er wisselende activiteiten, zoals concertbezoeken, sportwedstrijden en samen eten bij Utrechters thuis. Zo maakten de asielzoekers kennis met de Nederlandse taal en cultuur en met de stad Utrecht. Het heeft vriendschappen opgeleverd en blijvende contacten. Door de aanpak van de gemeente en vrijwilligersorganisaties bij de opvang in Kanaleneiland zijn meer Utrechters uit alle wijken actief geworden. In Kanaleneiland is een nieuw netwerk van partners ontstaan. Ook is er een nieuwe groep vrijwilligers in de wijk opgestaan. De gemeente kijkt hoe dit netwerk en de vrijwilligers zich samen met wijkorganisaties kunnen blijven inzetten voor de wijkbewoners.

Aandachtspunten
Deze opvang in Kanaleneiland leverde ook een aantal aandachtspunten op. Uitvoering van de vrijwillige activiteiten vraagt om goede afstemming van de betrokkenen. Ook de invloed van cultuurverschillen en taalbarrières vraagt aandacht. De ervaringen gaven soms aanleiding om iets op een andere wijze aan te pakken. Bijvoorbeeld het betrekken van asielzoekers zelf bij het organiseren van de activiteiten. Alle deze punten worden meegenomen wat betreft de opvang in andere wijken en staan online.

Bron: Gemeente Utrecht

Cookieinstellingen