Gemeenteaankoop prostitutiepanden ‘niet onrechtmatig’

Foto: Vera de Kok, Wikimedia

UTRECHT – Juridisch kantoor Loyens & Loeff heeft vastgesteld dat de gemeente niet onrechtmatig heeft gehandeld bij de aankoop van panden in de Hardebollenstraat. Dat is de conclusie van de second opinion die juridisch kantoor Loyens & Loeff voor de gemeenteraad van Utrecht uitvoerde. Juristen van het kantoor presenteren op donderdagmorgen 9 juni hun bevindingen aan de gemeenteraad.

Tijdens de gecombineerde vergadering van raadscommissies Mens & Samenleving en Stad & Ruimte van 19 mei werd het raadsvoorstel ‘Prostitutiepanden Hardebollenstraat’ besproken. Raadsleden hadden vragen over de aankoop van negen prostitutiepanden. Er werd besloten een second opinion uit te voeren. De second opinion is begeleid door een delegatie vanuit de commissies, te weten Steven de Vries, Selma Bas, Marleen Haage, Dimitri Gilissen en Jeffrey Koppelaar.

Opdracht

De gemeenteraad van Utrecht gaf Loyens & Loeff opdracht de door de gemeente Utrecht gevolgde publiek- en privaatrechtelijke procedures te toetsen. En een advies uit te brengen ten aanzien over:

  • houdbaarheid gevolgde procedure inzake de publiekrechtelijke vergunningsaanvraag van Freya B.V. ten behoeve van exploitatie panden in Hardebollenstraat voor raamprostitutie;
  • oudbaarheid gevolgde procedure inzake privaatrechtelijke verwerving panden Hardebollenstraat door gemeente Utrecht;
  • mogelijke vermenging beide trajecten en risico’s van strijd met Algemene Wet Bestuursrecht (AWB), algemene beginselen behoorlijk bestuur en/of onrechtmatige daad.

De juristen concluderen dat er geen redenen zijn om aan te nemen dat de gemeente in de uitoefening van haar verwervingsbevoegdheid misbruik maakte van haar recht of onrechtmatig handelde jegens de eigenaren of derden.

Hoe verder?
Donderdag 9 juni is er om 10.00 uur de openbare raadsinformatiebijeenkomst over de conclusie van de second opinion. Later die dag, na 15.00 uur, beslist de gemeenteraad over het voorstel van het college om de prostitutiepanden te kopen.

Bron: Gemeente Utrecht

 

Cookieinstellingen