Schonere lucht in Utrecht is nog geen gezonde lucht

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De gemeente gaat op de ingeslagen weg verder nu blijkt dat het pakket luchtkwaliteitsmaatregelen uit het Uitvoeringsprogramma Gezonde Lucht voor Utrecht 2013-2015 zijn vruchten afwerpt. 

De lucht wordt schoner, zoals met het coalitieakkoord is afgesproken. Dit betekent niet dat de lucht nu gezond is. De huidige concentraties van stikstofdioxide en fijnstof (o.a. roet) vormen nog steeds een blijvend risico op gezondheidsschade.

Ambitie: gezonde lucht
Wethouder Lot van Hooijdonk: “Voor ons betekent werken aan luchtkwaliteit dat we niet stoppen bij het halen van een Europese grens. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat ook lage concentraties al gezondheidseffecten kunnen veroorzaken. Daarom blijft het verbeteren van de luchtkwaliteit voorlopig een opgave.” De gemeente Utrecht zet vol in op maatregelen die de luchtkwaliteit verbeteren.

Meer onderzoek en Europese kennisdeling
De gemeente wil een beter beeld te krijgen van de gezondheidseffecten van luchtverontreiniging in onze stad. Daarover treedt zij in overleg met het Kenniscluster Utrecht: TNO, RIVM, Universiteit Utrecht, KNMI en Deltares. Daarnaast vraagt de gemeente het RIVM verschillende varianten in reikwijdte van de milieuzone te onderzoeken op effectiviteit en efficiëntie . Aangezien luchtvervuiling geen grenzen kent, heeft Utrecht ook een internationaal partnerschap Luchtkwaliteit. Binnen dit verband vindt kennisuitwisseling tussen steden plaats over effectieve lokale maatregelen en reken- en meetmethoden.

Bron: Gemeente Utrecht

Cookieinstellingen