Paal en perk aan gratis trouwen in gemeenten rond Utrecht

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Gemeenten rond Utrecht hebben schoon genoeg van Utrechters die voor niks op maandagochtend bij hen willen trouwen. Stichtse Vecht stelt per 1 juli de eis dat tenminste één van de partners in die gemeente moet wonen om elkaar daar op maandagochtend gratis het jawoord te mogen geven.

In Stichtse Vecht werden in 2014 74 gratis huwelijken voltrokken op een totaal van 416, vorig jaar waren dat er zelfs 83 op een totaal van 366. “Bij de kosteloze huwelijken zien we vooral de toestroom van twee partners die beiden niet in Stichtse Vecht wonen. Dit neemt ieder jaar toe”, aldus woordvoerder Sander Spierenburg van Stichtse Vecht. Die gemeente heeft daarbij niet alleen te maken van toeloop uit Utrecht, maar ook uit Amsterdam. “We zien een stijgende lijn: in 2013 was 9,4 procent van beide gratis huwenden afkomstig van buiten Stichtse Vecht, in 2014 16,2 procent, in 2015 26,5 procent en in het eerste half jaar van 2016 is dit al 20 procent.”

Stichtse Vecht kent daardoor nu ook een wachttijd tot augustus, zegt Spierenburg. “Dat vinden we onwenselijk voor onze eigen inwoners, vandaar de maatregel.”

De Bilt voerde die restrictie begin dit jaar in en Houten kent die al wat langer. Oorzaak van het trouwtoerisme is de wachtlijst die voor kosteloos huwen geldt in Utrecht. Wie daar goedkoop op maandag wil trouwen kan op het stadskantoor pas op 2 januari volgend jaar terecht.

Bron: AD.nl

 

 

Cookieinstellingen