VVD Utrecht heeft veel vragen over integratieplan asielzoekers

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De VVD heeft gisteren vragen gesteld aan het college over de Noopdopvang++, de proef waarmee het college en het COA willen bewerkstelligen dat asielzoekers, die worden opgevangen aan de Einsteindreef, zo snel mogelijk kunnen integreren in Utrecht. De VVD wil duidelijkheid over de gekozen richting en de financiĆ«le consequenties van het voorstel.

Meer betrokkenheid creƫren met de stad Utrecht is mooi, evenals het streven naar minder verhuisbewegingen voor statushouders, vindt de VVD. Toch zijn er veel vragen over hoe dit project aansluit bij de prioriteiten rondom integratie, namelijk het krijgen van een status en het vinden van betaald werk.

Selectiecriteria?

De Noodopvang++ biedt asielzoekers die geen status hebben diverse cursussen en integratiemogelijkheden en suggereert de belofte van een toekomst in Utrecht. Naast de vraag in hoeverre burgerschap en de Nederlandse normen en waarden een plek krijgen in het cursusaanbod, vraagt de VVD zich af hoe de asielzoekers worden geselecteerd. “Vluchtelingen zonder perspectief op verblijf allerlei cursussen bieden met overheidsgeld is verkeerd besteed overheidsgeld”, aldus raadslid Judith Tielen.

Woning en werk?

De VVD vindt het belangrijk dat vluchtelingen met een status snel en goed integreren in onze maatschappij. Tielen: “Het vinden van werk of het volgen onderwijs zijn de belangrijkste voorwaarden voor een goede integratie in Nederland. Daarom willen we weten wat dit project betekent voor de betrokken asielzoekers die een status krijgen: hoe komen zij aan een woning en werk in Utrecht? En welke invloed heeft dit project op de uitstroom uit de andere vluchtelingenopvanglocaties in Utrecht en omstreken.” Ook wil de VVD weten of het college bereid is deelname aan de verschillende activiteiten niet vrijblijvend te maken.

Kosten en baten?

Verder is onduidelijk wat de kosten en baten zijn. Tielen: “Het college heeft een subsidieaanvraag bij de Europese Unie ingediend, maar maakt niet duidelijk wat deze proef de gemeente Utrecht gaat kosten. De VVD wil dat de raad een besluit kan nemen over de proef en de daarmee gemoeide kosten.”

Bron: utrecht.vvd.nl

Cookieinstellingen