Utrecht wil meer geld voor opvang asielzoekers

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Willen de vier grootste steden van Nederland de opvang van bijna 8.000 migranten kunnen realiseren, dan zijn er honderden miljoenen extra nodig voor de opvang van asielzoekers. Dat melden de gemeenten van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht in een brief aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) en Ronald Plasterk, (Binnenlandse Zaken, PvdA).

In december vorig jaar beloofden de steden opvang te bieden aan duizenden asielzoekers, maar zonder de financiële steun zou dat onmogelijk zijn. Ook stuurden de gemeenten een brief aan De Volkskrant, waarin ze waarschuwden dat het gebrek aan extra opvanggeld tot ‘onverantwoorde situaties’ kan leiden. “Wij kunnen niet meewerken aan de opvang van nieuwe burgers als de handvatten ontbreken om deze mensen een eerlijke kans te bieden op zelfstandigheid en participatie in hun nieuwe woonplaats”, schreven de gemeentebestuurders. De asielzoekers zouden recht op onderdak hebben, omdat ze in het bezit zijn van een verblijfsvergunning.

Groot verschil

De steden praten al maanden met het Rijk over een financiële compensatie voor de opvang. Er zit evenwel honderden miljoenen euro’s verschil tussen wat het Rijk biedt en wat de gemeenten willen zien. De steden eisen rond de 8.000 euro per asielzoeker om de kosten te dekken van woning, zorg, onderwijs en integratiebeleid. Ze zeggen daarom honderden miljoenen meer nodig te hebben dan het rijk heeft aangeboden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat het Rijk en de gemeenten nog in discussie zijn over dit onderwerp.

Bron: Elsevier.nl

 

Cookieinstellingen