ProRail komt slechtziende reizigers tegemoet met ‘slimme geleidelijn’

Foto: utrecht.nieuws.nl

UTRECHT – Zendertjes op het station die informatie uitwisselen met bijvoorbeeld je telefoon, helpen mensen met een visuele beperking de weg te vinden. Deze ‘slimme geleidelijn’ wordt de komende tijd uitgebreid getest door een aantal slechtziende reizigers.

Bij het ontwikkelen van nieuwe middelen werkt ProRail nauw samen met belangenorganisaties zoals Bartiméus en de Oogvereniging. Samen met hen is er een testpanel samengesteld die verschillende opdrachten gaat uitvoeren met de ‘slimme geleidelijn’ om te ontdekken of dit een betrouwbare technologie is. Het zou een mooie aanvulling kunnen zijn op de alom bekende blindegeleidelijnen.

Meer maatregelen

Samen met NS werkt ProRail aan innovatieve ontwikkelingen om stations veiliger, duurzamer en toegankelijker te maken, bijvoorbeeld aan de informatievoorziening over de situatie van de stations voor reizigers met een beperking voor vertrek. Zo zou het mogelijk worden om reizigers van realtime informatie te voorzien over de beschikbaarheid van liften op stations, ook tijdens verbouwingen.

Uit een overzicht van maatregelen van ProRail en NS dat staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu afgelopen vrijdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd blijkt ook dat de spoorinfrastructuurbeheerder in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu samen met NS werkt aan het toegankelijk maken van het spoorvervoer. Door geplaatste liften en hellingbanen en aanpassingen in de hoogte van perrons is nu al de helft van de circa 400 Nederlandse treinstations volledig toegankelijk voor reizigers met een rolstoel. De verwachting is dat dit in 2020 voor driekwart van de stations geldt.

Bron: ProRail.nl

Cookieinstellingen