KNO-chirurg UMC Utrecht nog verder in opspraak

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De omstreden KNO-arts die recent betrokken was bij twee niet-gemelde dodelijke calamiteiten blijkt in 2010 ook al betrokken te zijn geweest bij een dodelijke calamiteit. De chirurg breekt bij een kijkoperatie in de neus door de schedelbasis, waarna de patiënt overlijdt. Dit meldt Zembla op de website.

De operatie met dodelijke afloop vond plaats in februari 2010. Bij een patiënt met een kleine tumor in de neus wordt door de betreffende KNO-chirurg een endoscopische operatie uitgevoerd. Over het verloop van de operatie baseert Zembla zich op de verklaringen van verschillende KNO-artsen. Collega’s verklaren dat de behandelaar een aios (arts in opleiding tot specialist) de overlijdensverklaring laat opstellen. Daarin wordt opgeschreven dat er sprake is van een natuurlijke dood. Het nieuws dat er een grote calamiteit heeft plaatsgevonden bereikt al snel meer artsen op de KNO-afdeling. Het lichaam van de overleden patiënt is dan al vrijgegeven. “Het lichaam was bij de begrafenisondernemer,” vertelt een toenmalige collega. Een andere KNO-arts zegt daarover: “Tegen de familie is gezegd: een bloeding kan altijd ontstaan. Maar dit was geen gewone bloeding. Dit was een hersenbloeding. Met vrije lucht in de schedel.” Het toenmalige afdelingshoofd stelt een nieuwe overlijdensverklaring op. Daarop staat dat er sprake is van een niet-natuurlijke dood. De calamiteit wordt alsnog gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Reactie UMC Utrecht
Verzoeken van Zembla om in contact te komen met de chirurg zijn door het UMC Utrecht niet gehonoreerd. Het ziekenhuis meldt op de website niet inhoudelijk op casussen in de media te reageren zolang onderzoeken lopen. Het stelt dat het om voor het ziekenhuis niet verifieerbare uitspraken van anonieme individuen gaat. UMC Utrecht neemt dan ook  afstand van deze berichtgeving en zegt deze geheel voor rekening van Zembla te laten.

Bron: zembla.nl/umcu.nl

Cookieinstellingen