NRC schetst conflictueus beeld Hogeschool Utrecht

Foto: utrecht.nieuws.nl

UTRECHT – De Hogeschool Utrecht (HU) zette een ‘verandertraject’ in om zich meer te richten op hun kerntaken, onderwijs en onderzoek, en minder geld uit te geven aan huisvesting en ondersteuning. Een reorganisatieproces dat volgens NRC Handelsblad niet zonder slag of stoot verloopt.

De reorganisatie op de Hogeschool Utrecht (HU) heeft geleid tot scherpe tegenstellingen tussen het zittende personeel en een ploeg ingehuurde verandermanagers, aldus de NRC op de website. De gespannen verhoudingen hebben geleid tot een onveilig gevoel (angstcultuur) en meldingen bij ombudsmannen. Dat blijkt uit interne documenten en gesprekken met (oud-)medewerkers. Volgens de krant, dat hieraan een artikel heeft gewijd, lopen er bij de hogeschool ‘mannen in pakken’ rond die saneren en het zittende personeel het gevoel gaven het voor zichzelf wel erg goed te hebben geregeld. Er zou ook sprake zijn van een ‘vergiftigde sfeer’ met allerlei akkefietjes, waaronder het declaren van een teveel aan uren, vele heidagen en het zichzelf toekennen van een gratificatie door een voormalig bankmanager.

HU neemt afstand
Het college van bestuur van de HU zegt zich niet te herkennen in de kritiek: “Als College van Bestuur HU nemen we afstand van de inhoud van dit artikel, dat zaterdag 2 april is verschenen.” In een verklaring zegt het College van Bestuur: “Het zijn ingrijpende veranderingen die tijd kosten, iedereen raken en die pijn kunnen doen. Het ongemak van deze veranderingen hebben hun weerslag gekregen in een artikel van het NRC Handelsblad.”

Volgens de Hogeschool heeft NRC Handelsblad zich gebaseerd op ‘onjuiste’ en vooral ‘onvolledige’ informatie van onder meer van (oud-)medewerkers. Ook zegt de Hogeschool het pertinent niet eens te zijn met de in het artikel ingenomen standpunten en de hierin verkondigde meningen.

Bron: rtvutrecht/nrc.nl

Cookieinstellingen