College beantwoordt vragen VVD en CDA kruispunt Maliebaan

Foto: utrecht.nieuws.nl

UTRECHT – De kosten voor de herinrichting van het  kruispunt bij de Maliebaan, een van de drukste verkeerspunten van de stad, gaat 1,75 miljoen euro kosten. Dat heeft het college van B en W laten weten op verzoek van VVD en CDA.

Voor de herinrichting van het kruispunt – ingegeven door verkeersdrukte en de wens van het college om de zogeheten Herenroute toegankelijker te maken – heeft de gemeente meerdere varianten met simulaties gemaakt. VVD en CDA wilden weten wat er eigenlijk mis is met de huidige situatie, hoeveel ongelukken er op jaarbasis gebeuren, wat de gemiddelde wachttijd is voor de weggebruikers van het kruispunt, hoe de simulaties zijn samengesteld en waar om er niet voor een normale rotonde wordt gekozen.

Antwoorden

Volgens het college moet de herinrichting er komen omdat de optimalisatie van wachttijden niet beter kan dan nu het geval is. Over het aantal ongelukken op het kruispunt kan niets worden gezegd. Uit het overzicht dat de gemeente naar buiten bracht van de huidige wachttijden op het kruispunt, blijkt dat alleen de voetganger redelijk snel groen licht te zien krijgt. De gemeente noemt dit ook de reden waarom hier zoveel door rood wordt gereden.

De hoeveelheid verkeer die over de verschillende simulaties ogenschijnlijk lijkt te verschillen komt doordat de varianten tot een verschillende verkeersafwikkeling leiden. Verkeer wordt per variant dus anders verwerkt. De gemeente laat naar aanleiding van de vragen ook nog een simulatie maken van de huidige situatie. Dit was in eerste instantie niet gebeurd omdat dit duur is en de huidige situatie goed bekend werd geacht.

Financiering
IMG_2680Voor de herinrichting van het Malieblad, de Maliebaan en de kruising Maliebaan-Burgemeester Reigerstraat is 1,75 miljoen euro beschikbaar. Dit budget wordt grotendeels gedekt door de Verder-gelden, het Meerjaren Groenprogramma en het onderhoudsbudget.

Bron: NU.nl/DUIC.nl

Cookieinstellingen