De stille ’tijdsprong’ van winter- naar zomertijd met nieuwe stationsklokken

Station Helmond heeft de primeur
Station Helmond heeft de primeur
Foto: ProRail.nl

UTRECHT – Slechts een enkele verlaten reiziger, conducteur of machinist zal getuige zijn van dit unieke moment. Het komende weekend, wanneer in de nacht van zaterdag op zondag alle nieuwe stationsklokken overspringen van 2 naar 3 uur, de overgang van winter- naar zomertijd. 

Bij de nieuwe klokken gebeurt het verzetten volautomatisch. Deze worden, waar mogelijk, niet meer aangestuurd via koper, maar via glasvezel. En dat heeft als voordeel dat de klok, indien nodig, op afstand kan worden hersteld. Dit geldt zowel voor de klokken die via koper worden aangedreven, maar natuurlijk ook voor de klokken die werken op glasvezel, laat ProRail weten.

Nog tien jaar en 1400 klokken te gaan…

Vorig jaar is de Utrechtse spoorinfrastructuurbeheerder gestart met het vernieuwen van de oude kenmerkende stationsklokken met hun vierkante behuizing. Station Helmond kreeg als eerste twee nieuwe klokken met een Zwitsers uurwerk en Hollands ontwerp. Voor het vernieuwen van alle klokken is tien jaar uitgetrokken. Inmiddels hangen er een stuk of 100 door heel Nederland. In totaal gaat het om circa 1500 stationsklokken verdeeld over ruim 400 stations. Per jaar zullen de klokken op zo’n 30 tot 40 stations worden vernieuwd.

Bron: ProRail

 

Cookieinstellingen