Oudere nierpatiënten niet altijd gebaat bij dialyse

Foto: Wikipedia, CC BY-SA 3.0

UTRECHT –  In de VS, het VK en Nederland is ruim de helft van alle dialysepatiënten 65 jaar of ouder. Wouter Verberne e.a. (St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein en UMC Utrecht) deden onderzoek naar de behandelingsmethoden dialyseren en conservatieve zorg met geneesmiddelen in relatie tot leeftijd.

Patiënten van 80 jaar of ouder die lijden aan ESRD (end-stage renal disease) en die kiezen voor dialyseren leven niet altijd langer dan patiënten die niet kiezen voor dialyseren, maar voor conservatieve zorg: behandeling met geneesmiddelen zoals EPO en plasmiddelen.

Tussen 2004 en 2014 lieten zij – op basis van shared decision making – oudere patiënten met ESRD kiezen voor dialyse (n=204) of voor een conservatieve behandeling (n=107). Na analyse bleek dat de patiënten tusse en 80 jaar die kozen voor dialyse langer overleefden dan patiënten die een conservatieve behandeling kregen. Maar boven de 80 jaar was het verschil tussen beide groepen niet langer statistisch significant. Conservatieve zorg kan dus een redelijke keuze zijn voor bepaalde oudere patiënten.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

Bron: Medisch Contact

Cookieinstellingen