Politie vraagt slachtoffers aanrandingen te melden

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De politie heeft de verdachte van een verkrachtingszaak uit 2010 in januari 2016 kunnen aangehouden. Inmiddels verdenkt de politie hem van meer zaken. Het publiek wordt in de tv-uitzending Opsporing Verzocht van 15 maart 2016 opnieuw gevraagd medewerking bij het onderzoek te verlenen.

De verdachte heeft tijdens zijn voorarrest verklaringen afgelegd over meerdere aanrandingen in Utrecht, onder andere op 6 april 2010 en op 20 mei en 7 juni 2011. En de politie verdenkt hem ook van tenminste drie aanrandingen tussen maart 2014 en december 2015 in de Van Humboldtstraat en de Griftstraat in Utrecht. Van deze zaken heeft de recherche geen aangiftes gevonden. De politie wil in contact komen met slachtoffers van deze verdachte.

Verkrachting
Een 25-jarige vrouw uit Utrecht gaat dinsdagavond 10 augustus 2010 voor het eerst in weken skeeleren. Ze heeft al snel de slag weer te pakken en skeelert via de Vleutenseweg naar de Vleutensebrug. Rond half tien bereikt ze de J.C. Verthorenkade langs het Amsterdam-Rijnkanaal, en daar voltrekt zich een drama.

Uit het niets komt een man op haar af. Hij bedreigt haar met een mes. Ze worstelt en verzet zich hevig, maar door haar skeelers kan ze niet makkelijk wegkomen. De man verkracht haar. Maar omdat ze dóór blijft vechten, krijgt ze plotseling het mes te pakken en kan ze weg. Volkomen over haar toeren vlucht ze weg maar wordt gelukkig snel opgevangen. De politie kon toen een deel van een DNA-profiel van de dader veiligstellen. Dat leidde toen helaas niet naar een concrete verdachte, maar inmiddels zijn DNA-technieken weer verfijnd. Het Coldcaseteam heeft de zaak in 2015 opnieuw opgepakt met die verbeterde technieken en dat leverde nu wél resultaat op: daardoor konden we in januari de 22-jarige man uit Utrecht arresteren. Hij zit nog steeds in voorarrest.

Aanrandingen
De verdachte heeft inmiddels een aantal verklaringen afgelegd, waardoor de politie nog meer zaken aan hem toe kan schrijven. Naast de verkrachting op 10 augustus 2010 zou hij op 6 april 2010, en op 20 mei en 7 juni 2011 ook vrouwen seksueel hebben lastiggevallen. Iedere keer in Utrecht. Tijdens de vele gesprekken die rechercheurs met de verdachte hadden, heeft deze man op een goed moment zelf aangegeven dat hij in elk geval nog drie andere vrouwen heeft aangerand. Dat zou zijn gebeurd in de Van Humboldtstraat en in de Griftstraat. Het gaat dan om aanrandingen die vermoedelijk zijn gepleegd tussen maart 2014 en december 2015. We hebben dus een verdachte die deze drie aanrandingen bekent, maar het probleem is dat de politie niet weet wie zijn slachtoffers toen zijn geweest. Nu hiervan geen aangifte is gedaan kan het Openbaar Ministerie hem daarvoor niet vervolgen.

Signalement en werkwijze
Het betreft een jonge blanke man, in die tijd rond de 20 jaar Het lijkt er verdacht veel op dat zijn werkwijze vaak hetzelfde is als die in de zaak van 10 augustus 2010. Hij rijdt rond op zijn fiets en bedreigde soms zijn slachtoffers met een mes. Het is natuurlijk mogelijk dat hij buiten de delicten in de genoemde straten, nog vaker actief is geweest in Utrecht. Maar als daarvan ook geen aangifte is gedaan, kan de politie dat niet achterhalen.

Vragen
Bent u lastiggevallen, of misschien zelfs aangerand in de Van Humboldtstraat of de Griftstraat, tussen maart 2014 en december 2015 in Utrecht, neem dan contact op met de Opsporingstiplijn van de politie. 0800 6070.

Cookieinstellingen