Roeiers leggen claim op Merwedekanaal

Coachpraatje bij Muntbrug
Coachpraatje bij Muntbrug
Foto: E. Donkert, Wikimedia, CC BY 2.0

UTRECHT – Roei-, woon- en rondvaartboten, kano’s en watertaxi’s. Iedereen wil met zijn vaartuig het Merwedekanaal op. De gemeente heeft de ontwikkeling van de Merwedekanaalzone op de agenda staan. Maar de drie Utrechtse roeiverenigingen wachten niet af. Zij trekken aan de bel.

De drie Utrechtse roeiverenigingen Orca, Triton en Viking hebben gisteren hun visie ‘Roeien in een topstad’, aan sportwethouder Paulus Jansen overhandigd. Zij willen dat het Merwedekanaal een sportieve wateras wordt, die actief beschermd wordt tegen gemotoriseerd vaarverkeer. Alleen vergunninghouders zouden er toegang moeten krijgen.

Onder druk

De huidige intensieve roeisport op het Merwedekanaal staat volgens de verenigingen zodanig onder druk, dat ingrijpen nodig is. De roeiverenigingen en hun 2000 leden vrezen al langer voor de gemeentelijke plannen om de Merwedekanaalzone verder te ontwikkelen. Zo zijn er plannen om mensen vanaf de Jaarbeurs over het kanaal naar het centrum te vervoeren per watertaxi of rondvaartboot. Ook vrezen de roeiers voor een toename van de recreatievaart.

Volgens Inge Jansen van Orca wordt de roeifunctie van het kanaal nu al sluipenderwijs ingeperkt. “Kijk naar de woonboten op smalle stukken of nabij bruggen, of naar uitstekende terrasjes en bootjes die het kanaal versmallen. Dat heeft gevolgen voor het trainingswater en het belemmert het roeien op topniveau. Wij hebben in Utrecht geen uitwijkmogelijkheid naar ander water.”

Voorstel roeiers

De roeiers vragen de wethouder daarom het Merwedekanaal te bestemmen voor roeiers en waterscouting. “Het centrum kan dan de hoofdzone blijven voor het gemotoriseerde verkeer. Het oosten van de stad zit vol met smalle en moeilijk bereikbare waterwegen die in verbinding staan met de groene natuurgebieden buiten de stad, ideaal voor kanogebruikers.”

Reactie gemeenteĀ 
De roeiers realiseren zich dat al het gemotoriseerd verkeer weren op het kanaal niet mogelijk is. Het invoeren van een vergunningensysteem heeft daarom hun voorkeur. Wethouder Jansen vindt het goed dat de roeiers zelf met oplossingen komen. “Het is de enige levensader voor roeiers. Anderzijds is het onvermijdelijk dat we de Merwedekanaalzone ontwikkelen. De kunst is dit goed te combineren. De gedachte van aparte zones is interessant.”

Bron: AD.nl

Cookieinstellingen