Utrecht in beroep tegen maximumsnelheid A12

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Het beroep dat het college van B en W Utrecht heeft aangespannen tegen het besluit van de minister van Infrastructuur en Milieu (I&M) om de maximumsnelheid op de A12 tussen De Meern en Reeuwijk te verhogen naar 130 kilometer per uur, is vrijdag door het college toegelicht bij de rechtbank in Den Haag. Dit meldt de gemeente Utrecht.

Het college heeft beroep aangetekend tegen dit besluit omdat het verhogen van de maximumsnelheid leidt tot meer geluidshinder en hogere concentraties fijnstof en stikstofdioxide en dus ongezondere lucht voor de bewoners van onze stad. Het college is van mening dat de gezondheid en kwaliteit van leven van een grote groep Utrechters zwaarder moet wegen dan de geringe tijdswinst die het verhogen van de maximumsnelheid oplevert voor automobilisten.

De afgelopen jaren heeft de gemeente in afstemming met de rijksoverheid een aantal maatregelen in de stad genomen om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren zoals het doseren van het verkeer, invoering van de milieuzone, verschoning van bussen en het stimuleren van elektrisch rijden. Door het verhogen van de maximumsnelheid op de snelwegen rond de stad doet het rijk een deel van de effecten van deze kostbare maatregelen teniet. Daarbij bestaat het risico dat de wettelijke grenswaarden voor luchtkwaliteit door onzekerheden in de berekeningen alsnog niet worden gehaald.

Cookieinstellingen