Studenten op de barricaden met ludieke treinactie

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Het heeft er alle schijn van dat studenten niet of niet goed dan wel niet op tijd betrokken zijn geweest bij de discussie rond problemen van het spitsrijden. Een fout die meteen wordt ‘afgestraft’: ongeveer 17.000 studenten pakken dinsdag de trein om mee te doen aan de actie ‘NK treinreizen tijdens de spits!’.

De studenten willen met deze actie protesteren tegen de plannen van de NS en verschillende hogescholen en universiteiten om college’s later te laten beginnen en langer te laten doorgaan, om zodoende minder studenten in de spits te laten reizen. NS-topman Roger van Boxtel is hiervoor aan het lobbyen bij de universiteiten en de hogescholen en in sommige steden zouden instellingen al overstag zijn gegaan. In Utrecht lijkt Hogeschool Utrecht min of meer al gekozen te hebben voor het plan Van Boxtel, terwijl Universiteit Utrecht hiervan duidelijk afstand heeft genomen.

Reisrecht studenten

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) liet onder meer via zijn site weten dat het de actie steunt. Linde de Nie, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg:

Niemand verplicht studenten niet in de spits te rijden, en zeker niet de NS. Studenten zijn geen derderangs treinreizigers wiens reisrecht zomaar afgenomen kan worden.”

Het reisrecht van studenten blijft overeind staan, ook bij initiatieven om de drukte in de spits beter te spreiden. Daar heeft het ISO ook voor gepleit in de landelijke taskforce Beter Benutten’. De Nie: “Het verminderen van studenten in de spits kan alleen op regionaal niveau gerealiseerd worden waarbij studenten vrijwillig samen met de instelling tot oplossingen komen. Daarbij moet uiteraard rekening worden gehouden met de invoering van het leenstelsel en het feit dat studenten nu meer dan ooit in hun eigen inkomen moeten voorzien.”

Mening studenten

In een brief die de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en lokale studentenvakbonden aan de NS hebben gestuurd, roepen zij de NS op studenten bij het overleg te betrekken.

Bij een plan dat voor studenten veel zal veranderen, moet hun mening zwaar tellen.”

De NS heeft inmiddels aangegeven met de LSVb om tafel te willen zodat de partijen kunnen praten over de spitsplannen.

Cookieinstellingen