Ziekteverzuim bij politie extreem hoog

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – In 2015 zat gemiddeld 7 procent van de politieagenten ziek thuis. Dat komt neer op zo’n 4600 zieke agenten per dag, meldt het AD vandaag. Dat is vergeleken met andere beroepsgroepen met een gemiddeld percentage van 3,8 procent extreem hoog.

Het ziekteverzuim bij de politie neemt de laatste jaren toe. Zat in 2013 nog 5,7 procent van de dienders thuis, in 2014 was dat gestegen naar 6,1 procent. De stijging van het ziekteverzuim zou onder meer te maken kunnen hebben met de reorganisatie bij de Nationale Politie. Frank Giltay, voorzitter van de centrale ondernemingsraad tegen het AD: “Een grote groep agenten leeft al lange tijd in angst en onzekerheid. Dienders worden daar letterlijk ziek van.” Hij is wel geschrokken van deze verzuimcijfers en vindt ze ‘onacceptabel’. Giltay over de reorganisatie: “De menselijke maat is volstrekt onderbelicht gebleven in de reorganisatie. “Agenten krijgen te horen dat ze 100 kilometer verderop moeten gaan werken. Of ze herkennen zich niet in hun nieuwe functieprofiel. Daarvan gaan ze slecht slapen. En ja, dan wordt je vatbaarder voor ziektes.”

Grondig onderzoek

De ondernemingsraad wil dat Erik Akerboom – sinds gisteren in functie als korpschef van de Nationale Politie – onafhankelijk onderzoek laat doen naar de oorzaken van de ziektegolf. Een nieuw, landelijk registratiesysteem voor ziekmeldingen dat sinds vorig jaar in gebruik is genomen kan hierbij helpen. “Daardoor krijgen we veel meer inzicht in de aard en de omvang van het verzuim,” stelt een woordvoerder. “Waar in het verleden algemene maatregelen werden genomen om het ziekteverzuim terug te dringen, kan nu veel meer maatwerk worden geleverd. Nu de cijfers over 2015 bekend zijn, zal een analyse plaatsvinden van de oorzaken, gevolgd door maatregelen gericht op het voorkomen van ziekteverzuim. In deze analyse zullen eventuele effecten van de vergrijzing binnen de politie, de langdurig personele reorganisatie en de werkdruk worden meegenomen.”

Bron: AD.nl

Cookieinstellingen