Diversiteit in aanpak jeugdoverlast en -criminaliteit

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De samenwerking tussen de gemeente, politie, OM, jongerenwerk en buurt- en SAVE-teams in de Utrechtse aanpak van jeugdoverlast en -criminaliteit gaat in 2016 onverminderd door. Terugdringen van jeugdoverlast en -criminaliteit is één van de twee prioriteiten in het Integraal Veiligheidsplan 2015-2018, naast het terugdringen van de High Impact Crimes in de stad. Dit meldt de gemeente Utrecht.

Het percentage bewoners in Utrecht dat vaak overlast van jongeren ervaart, schommelt de afgelopen vier jaar rond 20% en daalde licht in 2015, zo blijkt uit de inwonersenquête 2015. Het aantal meldingen van jeugdoverlast nam in 2015 iets toe. Dit is mogelijk mede het gevolg van de oproep aan bewoners om te blijven melden. Melden helpt, omdat gemeente, politie en jeugd- en jongerenwerk een beter beeld krijgen en gericht acties kunnen ondernemen. Momenteel ontwikkelt de gemeente een pilot waarbij gemeentelijke toezichthouders die door een gebied komen waar veel overlast of meldingen zijn, op hun handheld een melding doorgestuurd krijgen met het verzoek ter plekke informatie te verzamelen. Door deze informatie te delen, kunnen diverse partijen gerichter te werk gaan in de aanpak jeugdoverlast.

De focus bij het terugdringen van jeugdoverlast en -criminaliteit ligt zowel op de aanpak van jeugdgroepen als op een persoonsgerichte aanpak, de Top X aanpak. Hierin werken diverse partijen samen in het Veiligheidshuis Regio Utrecht.

Inzet op jeugdgroepen

Eind 2015 telt de stad Utrecht nog 13 problematische jeugdgroepen, met in totaal 137 jongeren (ongeveer 60 jongeren minder dan in 2014). In 2015 is onder andere ingezet op begeleiding vanuit het jongerenwerk en het betrekken van ouders en buurtbewoners. Het jongerenwerk voerde 154 oudergesprekken, vaak samen met de wijkagent en er zijn 22 bewonersbijeenkomsten gehouden in de wijken. Een van de uitkomsten was dat een aantal vaders nu wordt getraind als ‘sportbegeleider’ en met Oud en Nieuw ‘surveilleert’ op straat. En onder individuele begeleiding door een jongerenwerker wordt jongeren geleerd regie te pakken en te werken aan een toekomst, waarbij ook de ouders worden betrokken. In 2015 zijn 17 jongeren aangemeld bij het buurtteam. In 2016 wordt met minderjarige jongeren uit een jeugdgroep standaard contact opgenomen door het buurtteam, om te kijken of er hulp kan worden geboden aan de jongeren en hun ouders.

Persoonsgerichte aanpak (Top X)

In 2015 is de Utrechtse Top X aanpak gestart. Dit is een persoonsgerichte aanpak van misdaadplegers die problemen op meerdere gebieden hebben. Verschillende partijen werken gericht samen en spreken een gezamenlijke koers af in het Veiligheidshuis Regio Utrecht. Bijvoorbeeld dat de politie de Top X’er actief in de gaten houdt, of dat het OM een strafzaak versneld beoordeelt. In 2015 stonden ruim 100 personen op de Top X lijst. Bijna driekwart van hen was jonger dan 24 jaar. Het ging om bijna 50 jeugdige veelplegers, bijna 30 kopstukken van de Utrechtse jeugdgroepen, 30 plegers van High Impact Crimes en 16 personen waarover acute zorgen waren. Driekwart van de Top X’ers had een of meer minderjarige broertjes of zusjes. Om te voorkomen dat broertjes en zusjes ook de fout in te gaan, zoals vaak gebeurt, wordt de aanpak in 2016 aangescherpt. Als een Top X’er minderjarige broertjes of zusjes heeft wordt standaard een zorgmelding gemaakt bij Veilig Thuis. SAVE neemt dan contact op met het gezin van de Top X’er en er kan vroegtijdig hulp worden geboden, bijvoorbeeld via het buurtteam.

Cookieinstellingen