Raamprostitutie terug in Hardenbollenstraat?

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Wel of geen terugkeer van raamprostitutie in de Utrechtse Hardebollenstraat. Néé, riepen bewoners en ondernemers afkomstig uit de buurt van de Utrechtse Hardebollenstraat donderdagmiddag tijdens een gemeentelijke hoorzitting. Ja, zegt voormalig prostituee Caja van Tolie die hiervoor een aanvraag heeft ingediend bij de gemeente.

Zo’n zestig belangstellenden waren donderdag naar het stadhuis gekomen om hun zegje te doen over dat plan. Veel bewoners vertelden niets in de terugkeer van de prostitutie te zijn, bang als zij zijn voor de overlast die de terugkeer zal geven. “Bewoners willen eerst veel meer onderzoek naar wat de gevolgen zijn als er in Utrecht alleen raamprostitutie is toegestaan in de Hardebollenstraat,” aldus Marc van Rossum van RTV Utrecht. Voorts werd door winkeliers geklaagd over een gebrekkige communicatie van de gemeente. Nu eens spreekt de gemeente zich duidelijk uit tégen de komst van de raamprositutie dan weer lijkt de weg hiervoor juist te worden geopend. Van Rossum: “Een nieuwe ondernemer zegt dat de gemeente beloofd heeft dat de prostitutie niet naar de buurt zal terugkeren.”

Volgens de wet
De advocaat van prostituee Caja van Tolie, Bernhard Tomlow, was ook bij de bijeenkomst aanwezig. Hij stelt dat alles volgens de wet verloopt en dat de raamprostitutie geen aantoonbare overlast veroorzaakt. Uit een onderzoek onder bewoners zou zelfs blijken dat restaurants en cafés in de buurt twee keer zoveel overlast veroorzaken. De advocaat zei verder dat Van Tolie dankzij de plannen juist investeert in de leefbaarheid van de buurt.

Besluit
In een brief aan de gemeenteraad schreef burgemeester Van Zanen vorige week dat de terugkeer van de prostitutie onder meer afhankelijk is van een zogeheten BIBOB-procedure. Als Van Zanen daarna een besluit heeft genomen, kunnen belanghebbenden nog in beroep bij de rechter.

Bron: RTV Utrecht

Cookieinstellingen