Bouw bioscoop De Kade geblokkeerd

Foto: cu2030.nl

UTRECHT – Eigenlijk had de nieuwe arthousebioscoop De Kade op het Paardenveld dit najaar al haar deuren moeten openen. Maar initiatiefnemer Pim Hermeling heeft onverwacht slecht nieuws ontvangen. En dat is mogelijk goed nieuws voor bioscoopexploitant Jos Stelling, die hetzelfde plan heeft, maar dan met de City Bioscoop.

Slecht nieuws? Ja, want Hermeling hoorde afgelopen dinsdagavond dat de aandeelhouders van parkeergarage Paardenveld – Janivo Holding van familie de Pont – niet akkoord zijn gegaan met de afkoopsom van de erfpacht van de grond waarop de parkeergarage staat. Een forse tegenvaller voor Hermeling die het niettemin voorbarig vindt om nu al het einde van De Kade aan te kondigen. “Ik geloof dat het nog steeds mogelijk is om De Kade te realiseren.” Hermeling zegt het gesprek af te wachten dat wethouder Victor Everardt heeft met Janivo.

Goed nieuws

Het mogelijk einde van De Kade is goed nieuws voor Jos Stelling, eigenaar van Springhaver en het Louis Hartlooper Complex. Stelling wil graag de City bioscoop gaan exploiteren maar heeft al eerder laten weten dat Utrecht te klein is voor de City bioscoop én De Kade. Dat de bouw mogelijk geen doorgang zal vinden, beschouwt Stelling als een goede ontwikkeling: “Goed voor het bioscoopaanbod in Utrecht, goed voor Wijk C en goed voor heel Utrecht. Ook al zou het alleen om uitstel gaan, dan nog wordt vanzelf duidelijk dat met een verdubbeling van het aantal bioscoopstoelen, met de komst van de nieuwe bioscoop op het Jaarbeursterrein, er meer dan genoeg bioscoopstoelen zijn in Utrecht.”

Reacties politiek verdeeld

Wethouder Victor Everhardt schrijft in zijn brief aan de gemeenteraad dat de aandeelhouders niet verder willen met de ontwikkeling van De Kade. De Utrechtse politiek heeft hierop verschillend gereageerd. De SP stelt niet rouwig te zijn om het afschieten van De Kade. Hierdoor komt er volgens de SP ruimte voor de City bioscoop en kunnen er op de plek van De Kade woningen worden gebouwd. Ruben Post van de PvdA en Steven de Vries van GroenLinks laten op Twitter weten het erg jammer te vinden dat De Kade niet doorgaat. Volgens Jan Wijmenga van de ChristenUnie zijn Cultuur en Utrecht deze week geen vrienden omdat zowel Depot als De Kade van de baan zijn. Bert-Jan Brussaard van het CDA laat via Twitter weten dat het CDA altijd haar twijfels heeft geuit over de cijfers, nut en noodzaak van het plan De Kade.

Bron: deStadUtrecht.nl

Cookieinstellingen