OM eist 3 tot 4,5 jaar voor drugsgerelateerde straffeiten

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Vier van de negen verdachten in de zaak Listel hebben een straf variërend van drie tot viereneenhalf jaar tegen zich horen eisen voor deelname aan een criminele organisatie, het telen van hennep en het witwassen van de criminele opbrengsten jaar met een totale geschatte waarde van 4,4 miljoen euro. Dit meldt OM.nl.

Het gaat hierbij om een 43-jarige man uit Maarssen, een 46-jarige man uit Utrecht en een 55-jarige vader en zijn 27-jarige zoon uit Vleuten. De strafbare feiten zouden in de periode van april 2012 tot en met februari 2015 zijn gepleegd. Naar aanleiding van een ander onderzoek werd een loods, gelegen aan de Oude Amersfoortseweg 191 in Hilversum, in de gaten gehouden. De bezigheden die hier plaatsvonden bleken de startinformatie te vormen voor dit onderzoek waarbij verschillende hennepkwekerijen in Hilversum, Veenendaal, De Bilt, Alkmaar en Lede zijn opgerold. Het geld afkomstig van deze kwekerijen werd vervolgens witgewassen met onder andere een caravan, een Fairline boot, een waterscooter en enkele auto’s.

Bewijs

Voor het bewijs in deze zaak baseren de officieren zich onder andere op de verschillende verhoren, camerabeelden, historische verkeersgegevens, tapgesprekken, bakengegevens en observaties. Daar komt bij dat er DNA sporen zijn gevonden bij verschillende kwekerijen. Op basis van al het materiaal komen de officieren tot wettig en overtuigend bewijs dat alle vier de mannen betrokken zijn bij deelname aan deze criminele organisatie gericht op bedrijfsmatige hennepteelt. Daarnaast zijn drie verdachten betrokken bij het witwassen van de criminele opbrengsten.

Tegen de spil van de criminele organisatie, de 46-jarige man uit Utrecht is 4 jaar en 6 maanden geëist. Voor de drie andere mannen, die tevens tot de kern van de criminele organisatie hoorden, werd 3 jaar en 6 maanden geëist voor de 43-jarige man uit Maarssen en voor de vader en zoon uit Vleuten beiden 3 jaar.

Aanstaande donderdag zal geëist worden in de andere vijf zaken.

Cookieinstellingen