Vijf slimme meiden winnen reis naar Singapore

UTRECHT – Een studiereis winnen naar Singapore. Dit overkwam gisteren vijf VWO 6-leerlingen tijdens een profielwerkstukwedstrijd Life Sciences ’15-‘16 van de Universiteit Utrecht.

Na aankondiging van de wedstrijd door de organisatoren – het Scholennetwerk en het programmateam Life Sciences – dienden scholieren afkomstig van verschillende scholen een voorstel in. Alle deelnemers volgden voor het opdoen van inspiratie in het najaar een van de life sciences-masterclasses. De twaalf meest veelbelovende teams kregen gedurende het onderzoeksproces een eigen wetenschapper van de Universiteit Utrecht toegewezen voor advies en tips. Gisteren troffen deze finalisten elkaar op 13 januari in het Universiteitsmuseum voor de eindmanifestatie.

Winnaars zijn winnaressen
Namens de jury maakte Madelon Maurice, universitair hoofddocent Celbiologie bij het UMC Utrecht, de winnaars woensdagmiddag bekend, allen meisjes! De gedeelde eerste prijs ging naar Sanne van Beem en Emma van den Honert, leerlingen van het Gemeentelijk Gymnasium Hilversum. Zij scoorden met hun Project T1D: Hoe zou een interactieve game of app voor kinderen (6-10 jaar) er uit moeten zien, waarmee zij beter leren omgaan met diabetes (suikerziekte) type 1? “Een interessant en zeer uitgebreid werkstuk. Zeer originele en relevante vraagstelling die goed wordt uitgewerkt”, meldt de jury. “Er is duidelijk veel tijd en aandacht in gestopt, het werkstuk gaat de diepte in en is met zorg samengesteld. Ik vind het onderliggende idee zeer interessant, het ontwikkelen van een educatieve game lijkt ons van brede relevantie.”

Roosmarie Vriens van het St. Gregorius College in Utrecht trok de aandacht met Zoönoses: over de biologie en het belang van aanpak van zoonosen. “Er is slechts één schrijfster, en dat is echt heel knap”, zegt de jury. “Gek genoeg is de hypothese dat meer kennis bij het publiek niet bijdraagt aan meer preventie. Het is heel goed geschreven, goed gestructureerd en zeer begrijpelijk.”

Suzsa Kobus en Femke Vernooij van het St. Bonifatius College in Utrecht pakten de derde prijs met hun onderzoek Pak de teek, voordat de teek jou pakt: Over Borrelia (de ziekte van Lyme). “Het plezier straalt eraf. Het bevat een heldere stapsgewijze uitleg van de teek, borrelia en de afweer. Het is kritisch, gedetailleerd en leest heel makkelijk, ze hebben er echt een verhaal van gemaakt”, aldus de jury.

Een felicitatie dubbel en dwars waard. Oh ja, de dames gaan bloggen over hun ervaringen.

Bron: uu.nl

Cookieinstellingen