Utrecht telt minder misdrijven in 2015

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Het aantal misdrijven in de stad Utrecht is in 2015 met 3% gedaald ten opzichte van 2014. Dit meldt RTV Utrecht aan de hand van gegevens van de gemeente.

De cijfers tonen aan dat in Utrecht minder woninginbraken (-20%), geweldsdelicten (-6%), bedrijfsinbraken (-17%) en winkeldiefstallen (-14%) zijn gepleegd en minder zakken zijn gerold (-10%). Daarentegen steeg in Utrecht, net als in hele regio Midden-Nederland, het aantal fietsdiefstallen fors (+19%). Hoewel de politie meer meldingen van jongerenoverlast kreeg (+12%), daalde het percentage bewoners dat vaak jeugdoverlast ervaart het afgelopen jaar van 22% naar 20%.

Goede aanpak
De gemeente zegt op de goede weg te zijn met de aanpak van criminaliteit. In het Integraal Veiligheidsplan 2015-2018 hebben twee vormen van criminaliteit de prioriteit: zogenoemde High Impact Crimes en jeugdoverlast- en criminaliteit. Onder High Impact Crimes worden misdrijven verstaan die grote gevolgen hebben voor het slachtoffer en zijn omgeving.

Utrecht ligt op schema om de doelstellingen uit het Integraal Veiligheidsplan te halen. Bij de aanpak van Jeugdoverlast- en criminaliteit zijn volgens de gemeente Utrecht belangrijke stappen gezet, zoals de start van de vernieuwde persoonsgerichte aanpak, de top X- aanpak. Het aantal jeugdgroepen is afgenomen, net als het aantal jongeren in die jeugdgroepen. Dat het percentage bewoners dat overlast ervaart is gedaald, maar het aantal meldingen van jeugdoverlast is toegenomen, is mogelijk mede het gevolg van de oproep aan bewoners om te blijven melden.

Grote uitzondering: fietsdiefstal
In 2015 is het niet gelukt het aantal fietsdiefstallen terug te brengen naar het niveau van 2011. Om dit doel te bereiken zijn fietsers op de tien grootste hotspots geattendeerd op de aanwezigheid van dieven en zijn fietsdieven gewaarschuwd via onder meer ‘ogenposters’. In een aantal Utrechtse wijken zijn controleacties uitgevoerd om bij fietsen van passanten na te gaan of deze als gestolen stonden geregistreerd. Ook werden fietsbezitters gewezen op het nemen van eenvoudige maatregelen, zoals het gebruik van deugdelijke sloten en het graveren van een unieke code. De forse stijging van 19 procent is mogelijk het gevolg van een stijging in fietsgebruik, aantal fietsen en waarde van de fiets. De gemeente zegt dat de lagere misdaadcijfers deels ook te danken zijn aan de Utrechters zelf. Preventie en alert handelen dragen in belangrijke mate bij aan het succes.

Bron: RTVUtrecht.nl

Cookieinstellingen