Airbnb.com int rechtstreeks toeristenbelasting

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Wereldwijd zien steeds meer mensen in de grote steden brood in het verhuren van hun appartement of een kamer aan toeristen. Zij kunnen deze plaatsen op onder meer de verhuurwebsite als Airbnb.com. Utrecht, Den Haag en Rotterdam omarmen dit nieuwe fenomeen en zijn nu met Airbnb in gesprek over het innen van toeristenbelasting.

De gemeente Utrecht laat in een schriftelijke reactie RTV Utrecht weten dat zij social traveling zoals AirBnB als een spannende en vernieuwende toevoeging op het Utrechtse toeristische verblijfsaanbod vindt. “Zij past bij de aard en het karakter van de stad, waarin de toerist zich nog kan onderdompelen in de lokale cultuur. Wij bekijken op dit moment hoe om te gaan met deze nieuwe vormen van particuliere verhuur aan toeristen en op welke wijze wij daarbij toeristenbelasting kunnen heffen. Dit laatste wordt gezamenlijk opgepakt met de gemeenten Den Haag en Rotterdam, waarbij de gemeente Den Haag trekker is. “De drie steden willen een vergelijkbare constructie als Amsterdam nu heeft. In die stad loopt een pilot waarbij toeristenbelasting direct via de website wordt betaald.”

Afwachten pilot

Voor het maken van concrete afspraken wil Airbnb volgens de steden eerst de proef in Amsterdam afwachten. Die proef is onlangs met een jaar verlengd tot eind 2016. De drie gemeenten zijn al langer bezig met een duidelijk beleid voor particuliere verhuur via websites als Airbnb. Dit sluit aan bij de visie van Minister Kamp van Economische Zaken; hij schreef afgelopen vrijdag aan de Tweede Kamer dat gemeenten zelf duidelijke regels moeten maken over verhuur via sites als Airbnb.

Bron: RTV Utrecht

Cookieinstellingen