Vluchtelingen verkennen Utrecht met selfie-treasure hunt

Selfie maken in Park Transwijk
Selfie maken in Park Transwijk
Foto: Universiteit Utrecht

UTRECHT – Een groep vluchtelingen uit het AZC Utrecht speelde onlangs de tweede selfie-treasure hunt. Een speurtocht ontwikkeld door promovendi Stephanie de Smale en Sjors Martens (departement Media- en Cultuurwetenschappen) en onderzoeksmasterstudenten Nico Lopez Coombs en Arash Ghajarjazi. Het doel van het spel is om vluchtelingen op een veilige en leuke manier de stad Utrecht te laten verkennen.

De eerste keer is het spel gespeeld in Lombok, omdat de vluchtelingen in het Beatrixgebouw bij de Jaarbeurs verbleven. De huidige groep vluchtelingen verblijft in Kanaleneiland dus bleek Park Transwijk het meest geschikte speelveld. In het park waren tokens verstopt, die de teams moesten vinden aan de hand van een kaart met foto’s. De teams moesten binnen een uur zo veel mogelijk team-selfies maken met hun eigen telefoon. De selfies waren gekoppeld aan een puntensysteem en het team met de meeste punten won de speurtocht.

Selfies als digitale herinnering
Tijdens het spel kijk je met een andere bril naar de directe omgeving en beleef je deze als een spelwereld. Dit geeft deze kwetsbare doelgroep de mogelijkheid om plezier te maken en op een leuke manier de omgeving te verkennen. Na het spel nemen de spelers de foto’s mee in hun eigen telefoon. Zo is deze ervaring een digitaal aandenken van een positieve herinnering aan Utrecht.

Andere steden
In totaal hebben nu zo’n 32 vluchtelingen meegedaan. In 2016 gaat het spel in samenwerking met de Universiteit van Luik gespeeld worden in BelgiĆ«. De onderzoekers hopen het spel ook te kunnen spelen in andere steden.
Heeft u suggesties voor alternatieve locaties om de selfie-treasure hunt te spelen, of wilt u meedoen met de volgende hunt, neem contact op met Stephanie de Smale: [email protected].

Cookieinstellingen