Van Hanegem staat achter Gandu

Foto: Wikimedia, CY BY-3.0

UTRECHT – Al ruim veertien jaar woont de 23-jarige voetballer Christian Gandu in Nederland. De aanvaller van Congolese afkomst speelde in die periode voor onder meer FC Utrecht, FC Groningen, Almere City en dan nu bij Magreb’90. Deze week kreeg Gandu te horen dat hij binnenkort het land wordt uitgezet.

Willem van Hanegem, die in zijn periode bij FC Utrecht nog te maken had met Gandu, vindt het een grote schande. “Ik moet eerlijk zeggen: ik wist niet eens dat hij hiervoor in aanmerking kwam. Ik ken Gandu sinds zijn veertiende van Utrecht. Ik dacht: die is hier geboren”, aldus De Kromme tegenover RTV Utrecht.

Heel goed ventje

“Hij sprak perfect Nederlands en gedroeg zich geweldig. Daarna ben ik hem uit het oog verloren. Als je dit hoort, word je gewoon boos. Ze sporen niet in Nederland”, vervolgt hij. “Van alle kanten komen ze binnen en iemand die hier al heel lang is, moet weg. Het is gewoon een heel goed ventje en een heel goede speler.”

 

UPDATE 6 december 2015

Voetballer Christian Gandu hoeft voorlopig toch niet terug naar zijn geboorteland Congo. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gaat opnieuw naar zijn zaak kijken. Dat heeft zijn advocaat gezegd tegen RTV Utrecht.

Afgelopen week werd bekend dat de voetballer van het Utrechtse Magreb ’90 mogelijk wordt uitgezet omdat hij uitgeprocedeerd is. Gandu vluchtte op zijn negende naar Nederland en bouwde sindsdien een bescheiden voetbalcarrière op. Hij stond te boek als groot talent: in 2006 en 2007 speelde hij vier oefenduels voor het Nederlands elftal onder 15 jaar. Daarvoor was een Nederlands paspoort destijds nog niet verplicht. Zijn dreigende uitzetting leidde tot veel reacties. Zo kaartte de SP de kwestie aan in de Tweede Kamer en betuigde voetballer Wesley Sneijder meermaals zijn steun op Twitter.

Opnieuw bekijken

Gandu zou uiterlijk 17 december Nederland moeten verlaten, maar de IND gaat dus nog een keer naar zijn zaak kijken. Volgens advocaat Anjo Hekman heeft Gandu opgelucht gereageerd op het bericht. “Hij is heel blij. Ik heb hem al even kort gesproken aan de telefoon.” De familie van Gandu noemt het besluit ‘hoopvol’. Hekman rekent erop dat de IND snel met duidelijkheid komt. “Het is een zaak die veel aandacht krijgt, dus ik verwacht in januari of februari al wel meer nieuws over de verblijfsvergunning van Gandu.”

 

Cookieinstellingen