Vuurwerkvrije zones tijdens jaarwisseling winnen terrein

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Voor vuurwijkvrije woonstraten, zoals de Partij voor de Dieren voorstaat, is het nog te vroeg. Maar de gemeente Utrecht is wel bereid om te kijken of zij iets kan betekenen voor zorginstellingen en dierenverblijven.

De Partij voor de Dieren (PvdD) en GroenLinks in Utrecht zouden bij voorkeur een verbod op het afsteken van vuurwerk willen voor een aantal woonstraten waar veel bewoners tegen vuurwerkoverlast strijden. Maar voor de gemeente Utrecht gaat dat te ver. Buren kunnen samen afspreken dit na te laten, maar als iemand in de straat wel vuurwerk wil afsteken, is daar niets tegen te doen.

De gemeente heeft wel zorginstellingen en dierenverblijven gevraagd of ze last hebben van het vuurwerk. Als dat het geval is, wil de gemeente per instelling een ‘aanpak op maat’ bieden. Die aanpak verschilt per situatie en wordt in overleg met betrokkenen uitgewerkt. Een hospice in Vleuten/De Meern, de Vogelopvang en enkele dierenweides hebben aangegeven maatregelen te willen; de gemeente gaat hiervoor zorgen.

Meer en sneller

“Het is een stap in de goede richting, maar het kan allemaal best wat meer en sneller in een grote stad als Utrecht,” zegt Eva van Esch, gemeenteraadslid namens de PvdD in Utrecht. “Andere grote steden gaan al veel verder, dat zou hier ook moeten kunnen.”

In naburige gemeenten is men al iets verder. Zeist bijvoorbeeld heeft inmiddels zes vuurwerkvrije gebieden aangewezen, onder meer bij winkelgebieden en een kinderboerderij. En ook in Maarssen komen twee vuurwerkvrije zones rond de kinderboerderijen. Houten is nog niet zo ver. Een voorstel tot een referendum over een vuurwerkverbod van GroenLinks haalde het niet, want handhaving is volgens de burgemeester onhaalbaar. Hoe de andere gemeentes dat aanpakken, moet later blijken. Utrecht maakt alvast extra geld vrij voor meer opsporingsambtenaren.

Bron: AD.nl

Cookieinstellingen