Utrecht: eerste gemeente met informatiecommissaris

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – In andere landen zijn al goede ervaringen opgedaan met een informatiecommissaris. Utrecht krijgt nu als eerste gemeente in Nederland er een, dankzij een motie van D66. De informatiecommissaris moet er voor gaan zorgen dat de gemeente meer informatie openbaar gaat maken. Wob-verzoeken moeten vaker op een niet-juridische manier worden benaderd.

sanne-298x234D66 pleit al jaren voor een open, transparante gemeente. Ook de vindbaarheid van die informatie kan stukken beter. D66-raadslid Sanne Scholten: “Nog te vaak wordt een verzoek om informatie als een bedreiging gezien. Informatieverstrekking van overheidswege hoort geen gunst te zijn, maar een vanzelfsprekendheid.”Het Utrechtse college gaat nu aan de slag met het voorstel van D66. Sanne Scholten: “We zijn heel blij dat de wethouder ons idee heeft omarmd. Hij zal met een voorstel komen hoe de informatiecommissaris een plek krijgt in de gemeentelijke organisatie.”

Open informatie
D66-raadslid Sanne Scholten ziet nog veel mogelijkheden om de informatieverstrekking van de gemeente te verbeteren. De informatiecommissaris is onderdeel van die wet. Scholten: “De gemeentelijke organisatie kan veel beter geïnformeerd en opgeleid worden op het terrein van open informatie. Als er bijvoorbeeld een conflict is tussen een informatievrager en de gemeente, lijkt het wel of de gemeente in een juridische kramp schiet. Meer bekendheid met open informatie en bemiddeling tussen informatievragers en gemeente kan alle partijen veel energie besparen.” D66 werkt in de Tweede Kamer samen met GroenLinks aan een wetsvoorstel dat de Wet openbaarheid van bestuur moet vervangen. In dit wetsvoorstel wordt de positie van de informatiecommissaris wettelijk vastgelegd.

Cookieinstellingen