UMC Utrecht betaalt recordbedrag smartegeld

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Het UMC Utrecht betaalt een patiënte met baarmoederhalskanker een schadevergoeding van 350.000 euro uit. Voor zover bekend is dat het hoogste bedrag aan smartegeld in een Nederlandse letselschadezaak. Dit meldt NRC Handelsblad op 20 november.

De 55-jarige Adrienne Cullen werd in 2011 – zonder het te weten – getest op baarmoederhalskanker. ‘De arts heeft de uitslag van het biopt niet gezien en er geen rekening mee gehouden dat hij geen alert van het laboratorium zou krijgen’, mailt het ziekenhuis. De arts deed ook geen navraag. Er werden kwaadaardige cellen gevonden. De uitslag verdween ongelezen in haar dossier en werd pas twee jaar later ontdekt door een wetenschapper. Het academisch ziekenhuis heeft het incident niet meteen gemeld bij de IGZ. Dat gebeurde pas twee jaar later.

Reactie UMC

UMC Utrecht erkent in een schriftelijke reactie dat ‘de diagnose kanker’ als gevolg van de omissie in 2011 te laat is gesteld. ‘Helaas met fatale gevolgen.’ Margriet Schneider, sinds twee weken bestuursvoorzitter van UMC Utrecht, noemt het in een schriftelijke reactie ‘onverdedigbaar dat alles zo lang heeft geduurd’. Het ziekenhuis heeft ‘gefaald’ in de zorg en de begeleiding van Cullen, mailt ze. ‘Dat spijt ons oprecht.’ Over het twee jaar te laat melden van de fout bij de inspectie stelt ze: ‘Dat had niet mogen gebeuren.’ Ook duurde de financiële afhandeling ’te lang’. ‘Dat rekenen we ons zelf aan.’ Schneider noemt de zaak ‘voor alle betrokkenen ontzettend verdrietig’. De verantwoordelijke specialist heeft contact gehouden met de patiënte om de gevolgen te bespreken en haar verder te begeleiden. Maar de patiënte voelt zich onvoldoende geïnformeerd en betrokken. Volgens het NRC heeft ze naar verwachting minder dan een jaar te leven.

 

 

Cookieinstellingen