GroenLinks op zoek naar opvolger Jongerius

Foto: OM

UTRECHT – Nu Margriet Jongerius als wethouder Cultuur is opgestapt, moet GroenLinks snel op zoek naar een opvolger. Iemand die bereid is om twee zware dossiers voor zijn rekening te nemen: TivoliVredenburg en de asielzoekerscentra. AD.nl zocht uit wie voor de vacante plek in aanmerking komen.

Het eerste dossier is TivoliVredenburg waar grote financiële problemen zijn ontstaan. Voorkomen moet worden dat de komende jaren extra miljoenen gemeenschapsgeld naar het muziekpaleis gaan. Aan de nieuwe wethouder de taak een oplossing te vinden en zo nodig rigoureuze maatregelen te nemen.

Het tweede dossier betreft de komst van twee nieuwe asielzoekerscentra in de stad: een tijdelijke en een permanente. Het is de taak van de wethouder om de keuze te verdedigen tijdens infomatieavonden tegenover bezorgde buurtbewoners.

GroenLinks.svg

labyrinth-257509_1280Kandidaten

Broos Schnetz, die bestuurslid is bij een aantal Utrechtse culturele instellingen, ziet graag voormalig cultuurwethouder Frits Lintmeijer terugkeren, maar maar deze gaf desgevraagd meteen aan een terugkeer niet te overwegen. Lintmeijer is na zijn vertrek in 2014 lid van de Eerste Kamer en zelfstandig adviseur. “Ik voel me gevleid, maar een terugkeer is niet aan de orde,’ zegt hij. ‘Ik heb de keuze gemaakt om andere dingen te doen.”

Oud-fractievoorzitter Marry Mos staat wel open voor een terugkeer in de Utrechtse politiek, maar zegt nog niet te zijn gevraagd. “Het is een mooie baan met veel uitdagingen, maar ook met veel beren op de weg. Als ik word gevraagd, moet ik erover nadenken.”

Andere mogelijke kandidaten zijn het Tweede Kamerlid Linda Voortman en oud-wethouder Hugo van der Steenhoven. Beiden wonen in Utrecht; zij waren niet bereikbaar voor commentaar.

Als GroenLinks buiten de stad kijkt, komt wellicht Selçuk Akinci in beeld. Hij was wethouder in Breda en stond vorige maand klaar om diezelfde functie in Arnhem te vervullen. Die nieuwe baan ging niet door, doordat zijn partij uit het college stapte.

Cookieinstellingen