Hoe burgers betrekken bij burgerfora en stadsgesprekken?

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Inwoners kunnen via burgerfora en stadsgesprekken in hun gemeente mee bepalen hoe hun gemeente eruit komt te zien. Nu blijkt dat vooral autochtone, goed opgeleide 45-plussers hieraan meedoen. Hoe kunnen ook andere bevolkingsgroepen hierbij worden betrekken?

Het gebrek aan variatie blijkt uit de rapportages over de zogeheten G1000-bijeenkomsten die in allerlei gemeenten plaatsvinden met als doel mensen meer te betrekken bij de lokale aangelegenheden. Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) geeft aan positief te zijn over burgerfora en stadsgesprekken, die per wijk of plaats anders worden ingevuld.

Taak gemeente

Volgens de minister kijken organisatoren naar manieren om meer en andere inwoners te interesseren om mee te denken en te praten, zoals pizzameetings voor jongeren. Daarnaast moet de gemeente zelf meer en actiever informatie delen over beleid en plannen, vindt Plasterk. Hij wijst erop dat er minder regionale of plaatselijke media zijn, zodat er minder gemeentelijk nieuws wordt gemeld.

Bron: RTV Utrecht

Cookieinstellingen