Utrecht in 2030

Foto: Toerisme Utrecht

UTRECHT – Utrecht over 15 jaar. Dat lijkt nog behoorlijk ver weg. Niettemin wordt nu al in de vorm van een stadsgesprek geanticipeerd op toekomstige ontwikkelingen van de stad. Op 4 november werd tijdens het stadgesprek aan de hand van zes thema’s gesproken over mogelijke oplossingen.

Het in een vroeg stadium betrekken van inwoners bij de ontwikkelingen van de stad, vindt wethouder Wonen Paulus Jansen een goede zaak. Mensen komen dan niet voor een fait accompli te staan, het draagvlak en de kans op goede ideeën worden vergroot.

Sterke groei

Duidelijk is dat Utrecht van de vier grote steden de komende tien jaar met 18 procent de snelst groeiende grote stad is. En groei betekent voor een stad: ingrijpende gevolgen voor het ‘woon- en werkverkeer’ in de meest letterlijke zin. Met wonen krijg je verdichting, maar deze mag niet ten koste gaan van de leefbaarheid. Wenselijk is dat inkomens niet leidend mogen zijn voor het wonen in de binnenstad. Maar ook moet opnieuw worden gekeken naar zaken als goede bereikbaarheid en voldoende werkgelegenheid.

IMG_2044Torenhoog

Voor het nemen van concrete besluiten is het nog te vroeg. Van twee zaken lijkt de richting min of meer vast te liggen. Voor de werkgelegenheid zet het college in op duurzame economie. En ook niet onbelangrijk: bij nieuwbouw denkt men niet aan torenhoge wolkenkrabbers, een ontwikkeling die wereldwijd te zien is in grote steden. En met het begrip ’torenhoog’ wordt bedoeld de Domtoren die met een hoogte van 112,35 meter niet alleen het hoogste gebouw in Utrecht is maar ook de hoogste kerktoren van Nederland. Ter vergelijking: het toekomstige WTC-gebouw op het Jaarbeursplein wordt maximaal zeventig meter, het Stadskantoor is 90 meter, de Rabotoren 105 meter en de Neudeflat ‘slechts’ 57 meter. En daarmee blijven wij ver en veilig verwijderd van echte wolkenkrabbers: de Empire State Building in New York met een hoogte van 381 meter en de Burj Khalifa in Dubai, met 828 meter het hoogste gebouw ter wereld.

 

Cookieinstellingen