Burgemeester wil geen demonstraties in binnenstad

Foto: CC0 Public Domain

UPDATE

fist-42664_1280UTRECHT – Burgemeester Van Zanen blijft bij zijn eerder genomen besluit om de demonstraties van ‘Utrecht bekent kleur’ en ‘Pegida’ op respectievelijk zaterdag 7 en zondag 8 november in Utrecht niet in de binnenstad te houden.

Zowel Pegida als Utrecht bekent kleur (was: Internationale Socialisten) hebben op dinsdag 3 november een zienswijze ingediend. De burgemeester heeft beide organisaties donderdag zijn definitieve besluit hierop laten weten.

Vaste locatie

Vanuit het oogpunt van handhaving van openbare orde en veiligheid en om de veiligheid van demonstranten en andere personen te beschermen, heeft de burgemeester, in samenspraak met politie en Openbaar Ministerie, een aantal besluiten genomen. Zo mogen beide organisaties alleen op een vaste locatie en op de aangegeven tijden demonstreren. Als locatie is het Hogelandsepark aangewezen. Geen van beide organisaties mag een demonstratieve tocht door de stad houden. Discriminerende of opruiende uitingen zijn niet toegestaan, evenmin als gezichtsbedekkende bekleding. Ook moet alle verkeer (ook wandelaars) vrije doorgang behouden.

Geen looptocht

Ook de gezamenlijke looptocht naar het Hogelandsepark mag vanuit oogpunt van handhaving openbare orde en veiligheid niet plaatsvinden. Voor het reizen van Utrecht Centraal naar het Hogelandsepark zal busvervoer worden georganiseerd. Ook het verzoek om het park deels af te sluiten is afgewezen, omdat het Hogelandsepark openbare ruimte is.

UTRECHT – Pegida en de Internationale Socialisten (IS) willen aankomend weekend gewoon een protestmars houden in de Utrechtse binnenstad. Beide bewegingen maken daarom bezwaar tegen het besluit van burgemeester Jan van Zanen. Dit meldt RTV Utrecht.

Pegida is woedend dat de eigen aanhang moet protesteren op de haar toegewezen locatie op 8 november, en vindt dit besluit onacceptabel. “We gaan dinsdag in gesprek met de gemeente. We accepteren het niet als de gemeente daar niets mee doet en bij haar standpunt blijft. We gaan sowieso een zienswijze indienen”, aldus woordvoerder Edwin Wagensveld. Ook de Internationale Socialisten laten het er niet bij zitten. Ze vinden het belachelijk dat ze niet in de Utrechtse binnenstad mogen lopen op 7 november. Woordvoerder Auke den Otter: “We willen juist daar het anti-pegidageluid laten horen. We gaan een zienswijze indienen en als we dan toch niet mogen protesteren in de binnenstad overwegen we een kort geding aan te spannen”.

Lachende derde

Alleen Centrummanagement Utrecht (CMU) is blij dat de demonstraties van 7 en 8 november verplaatst zijn. De organisatie vreest voor de veiligheid in het centrum. Op 8 november is de Sint Maartensmarkt aan de Oudegracht, de Ganzenmarkt en de Stadhuisbrug en daar komen duizenden bezoekers op af. “Ik vind dit een heel wijs besluit. Ik kan niet anders dan blij zijn”, aldus centrummanager Jaques Blommendaal.

UTRECHT – Burgemeester Van Zanen heeft in samenspraak met de politie en het Openbaar Ministerie besloten dat de twee demonstraties – op zaterdag 7 november van de Internationale Socialisten en op zondag 8 november van Pegida – buiten de binnenstad in het Hogelandsepark moeten plaatsvinden en dat er geen demonstratieve optocht wordt toegestaan.

demonstration-144957_1280De Internationale Socialisten willen demonstreren met het doel ‘Vluchtelingen welkom, racisme niet’. Pegida Nederland demonstreert tegen het asielbeleid en de islamisering. Beide groeperingen hebben een verzoek daartoe ingediend bij de gemeente, maar hun wens om een marsroute te houden met start en einde op De Neude, wordt niet ingewilligd.

Van Zanen heeft de criteria voor de plek van beide demonstraties aangescherpt naar aanleiding van het verloop op 11 oktober. Toen demonstreerden beide organisaties op dezelfde dag in Utrecht en zijn de demonstraties wanordelijk en grimmig verlopen. Hij acht de kans groot dat er opnieuw pogingen plaatsvinden om de demonstraties te verstoren. Daarom heeft hij besloten om bovenstaande maatregelen te treffen. Ook mogen de demonstraties maximaal twee uur duren en is organisaties gemeld dat discriminerende of opruiende uitingen niet zijn toegestaan. Voor het Hogelandsepark is gekozen omdat de plek voldoende ruimte biedt, overzichtelijk en af te schermen is zodat de demonstraties zonder wanordelijkheden kunnen verlopen en de politie eventueel effectief kan optreden.

Pegida Nederland en de Internationale Socialisten zijn geïnformeerd over de voorgenomen maatregelen. Ze hebben de gelegenheid hierop te reageren en de mogelijkheid hierover een zienswijze te geven. Op uiterlijk 5 november neemt de burgemeester een definitief besluit.

 

 

Cookieinstellingen