Zembla brengt ‘angstcultuur’ UMC Utrecht aan het licht

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – In de tv-uitzending van Zembla vanavond wordt aandacht besteed aan de ‘angstcultuur’ op de afdeling KNO van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht en een aantal incidenten waarbij ‘ernstige, dodelijke complicaties’ plaatsvonden die mogelijk ‘vermijdbaar en verwijtbaar’ waren. Dit meldt RTLNieuws.nl

Vorig jaar hebben drie artsen van de afdeling keel-, neus- en oorheelkunde van het ziekenhuis melding gedaan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De angstcultuur op de KNO-afdeling zou het gevolg zijn van de autoritaire leiderschapsstijl van het afdelingshoofd. Hij wordt door een van de artsen omschreven als een ‘grillige tiran’. Artsen zouden fouten niet meer durven te melden omdat ze bang zijn dat ze hierop worden afgerekend. Chirurgen zouden onder grote tijds- en prestatiedruk moeten opereren.

Omdat de artsen geen concrete gevallen noemden, sloot de Inspectie voor de Gezondheidszorg het onderzoek. “Zonder de beschikking over concrete informatie had de inspectie op dat moment onvoldoende aanknopingspunten voor een onderzoek. Ook tijdens een onaangekondigd bezoek eerder dit jaar aan de afdeling KNO heeft de inspectie geen onveilig werkklimaat en/of angstcultuur kunnen vaststellen.”

UMC ontkent

Het ziekenhuis ontkent de problemen. Het ziekenhuis heeft, samen met ‘externe partijen’ de gevallen bekeken waarover Zembla vragen heeft gesteld. “Op basis hiervan hebben we kunnen vaststellen dat de cases die Zembla ons voorlegde zorgvuldig zijn behandeld. Het vormt voor ons geen aanleiding om te twijfelen aan individuele medewerkers, de afdeling of het kwaliteitssysteem.”

Het UMC Utrecht heeft naar aanleiding van de komende uitzending van tv-programma Zembla aangifte gedaan van het lekken van vertrouwelijke patiƫnteninformatie. Zembla heeft informatie van anonieme bronnen over vermeende misstanden op de KNO-afdeling van het ziekenhuis.

 

 

Cookieinstellingen