FC Utrecht: mooie wedstrijd met een nare bijsmaak

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Vandaag is de thuiswedstrijd van FC Utrecht tegen FC Twente afgesloten met een 4-2 overwinning voor de thuisclub en discriminatieincidenten rond FC Twentespeler Thomas Agyepong en FC Utrecht speler Nacer Barazite. 

Het was de derde zege op rij voor FC Utrecht. En er werden maar liefst zes doelpunten gescoord. Ook de spelers Thomas Agyepong en Nacer Barazite droegen elk met een doelpunt bij aan het goaltjesfestijn. Trainer Erik ten Hag van FC Utrecht was tevreden maar ook kritisch over deze ‘verdiende overwinning’ en zegt blij te zijn over ‘het enorme spelerspotentieel’ van zijn huidige club. De feestvreugde bij FC Utrecht en aanhang werd evenwel getemperd door een tweetal incidenten.

Spreekkoren

Een deel van de aanhang van FC Utrecht liet zich wederom – na de antisemitische spreekkoren eerder dit jaar – van zijn slechte kant zien. Deze keer werd aanvaller Thomas Agyepong racistisch bejegend. Toen Agyepong geblesseerd raakte en behandeld werd door de medische staf van Utrecht, zongen enkele toeschouwers ‘ik heb geen bananen vandaag’. Daarmee werd verwezen naar de huidskleur van Agyepong. Op Twitter wordt er schande gesproken van het gezang; de kans dat de aanklager betaald voetbal een vooronderzoek zal gaan starten is groot.

Weigering hand

Het tweede incident vond na afloop van de wedstrijd plaats. Op de tv-zender was live te zien hoe FOX-Sports journaliste Hélène Hendriks aanvaller Nacer Barazite wil bedanken voor een interview door hem de hand te schudden. Barazite komt haar vanwege zijn geloofsovertuiging echter niet tegemoet. Hendriks beseft dit te laat en zegt: “O ja, ik geef jou geen hand, dat is waar.”

Op Twitter lag Barazite direct na het gebeuren onder vuur. Tegenstanders vinden het niet kunnen en noemen het een slecht visitekaartje voor FC Utrecht, terwijl voorstanders juist respect hebben voor zijn principes. Barazite hecht veel waarde aan zijn geloof. De aanvaller van FC Utrecht laat een lange baard staan en draagt in zijn vrije tijd traditionele kleding. Hendriks zelf heeft geen moeite met de handweigering.

Cookieinstellingen