Aandacht voor blokkades minder validen

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De Utrechtse openbare ruimte heeft te veel plekken die niet of onvoldoende bereikbaar zijn voor mensen met een lichamelijke beperking. GroenLinks wil dat Utrechters deze plekken makkelijk kunnen doorgeven aan de gemeente en vraagt daarom om een meldpunt toegankelijkheid openbare ruimte.

GroenLinks-raadslid Tara Scally heeft samen met haar collega Brechtje Paardekooper schriftelijke vragen gesteld over de toegankelijkheid van de openbare ruimte. Een van deze vragen is of het college bereid is om een meldpunt te openen waar Utrechters struikelblokken kunnen aangeven.

Onlogisch en onnodig

“Een meldpunt toegankelijkheid openbare ruimte is een goed uitgangspunt bij de herinrichting van gebieden en straten”, zegt Scally. “De stad is namelijk vol met zulke niet-gesynchroniseerde op- en afritten voor rolstoel- en rolatorgebruikers of blinden, met onlogische looproutes en onnodig belemmerend geplaatste paaltjes. Er is momenteel geen plek waar mensen met hun op- en aanmerkingen heen kunnen. Een meldpunt lijkt me helder en duidelijk. Bovendien hebben we de laatste tijd goede ervaring met meldpunten, zoals het meldpunt onnodige stoplichten; Utrechters doen en denken constructief mee over de inrichting van de stad.”

Ervaringsdeskundige

Toegankelijkheid van gebouwen, winkels en de openbare ruimte is voor Scally altijd een belangrijk onderwerp geweest. Dit vanuit het motto: iedereen moet kunnen meedoen. Een paar weken geleden werd Scally zelf ineens ervaringsdeskundige. Het GroenLinks-raadslid werd van haar fiets gereden en belandde voor enige tijd in een rolstoel. “Ik vind het onderwerp nu niet meer of minder belangrijk. Ik ben me er wel veel meer van bewust hoe mensen worden beperkt door het niet goed inrichten van de openbare ruimte. Ik heb vaker toegankelijkheidsproeven gedaan in een rolstoel, maar pas als je echt afhankelijk bent, kun je oordelen over toegankelijkheid voor minder validen; ja, die tekst zou zo op een tegeltje passen.”

Cookieinstellingen