Mensenrechtencollege: discriminatie vanwege homoseksualiteit

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Het College voor de Rechten van de Mens buigt zich vandaag in Utrecht over twee zaken waarin mensen zich gediscrimineerd voelen op het werk vanwege hun homoseksualiteit. Dit meldt RTV Utrecht.

Hoewel bekend is dat mensen vanwege hun seksuele geaardheid discriminatie op de werkvloer ervaren, leidt dit zelden tot zaken bij het College. Daarom is ervoor gekozen om beide zaken op dezelfde dag te behandelen en onder de aandacht te brengen. In de eerste zaak zegt een vrouw dat haar werkgever haar geen nieuw contract aanbiedt omdat ze lesbisch is. De tweede zaak gaat over een man die gediscrimineerd werd door een hotelgast, maar waarbij zijn werkgever hier niet goed tegen optrad. Ook vindt hij dat de werkgever zijn klacht hierover niet goed behandelde.

Moed vereist
Volgens Marysha Molthoff van het Mensenrechtencollege komt discriminatie op de werkvloer vanwege homoseksualiteit veel vaker voor dan de twee zaken die nu dienen. Het komt echter vaak niet tot een zaak. “Dat heeft ermee te maken dat veel mensen niet weten dat het om discriminatie gaat”, aldus Molthoff.
Ook homobelangenorganisatie COC ziet dat er nog veel gediscrimineerd wordt op het werk. Voorzitter Tanja Ineke denkt dat naar het College voor de Rechten van de Mens stappen veel moed vereist. “In een werkrelatie ben je als werknemer afhankelijk van je werkgever, dus naar het College stappen is niet een stap die je heel snel neemt. Bovendien zijn mensen vaak bang dat het toch niet helpt en nemen ze het zelf ook niet serieus en denken ze van: een beetje pesten, dat hoort erbij.”

Cookieinstellingen