Den Dolder denkt na over toekomst Willem Arntzhoeve

Foto: Minke Wagernaar, CC BY-SA 2.0

DEN DOLDER/UTRECHT – Op het terrein van de Willem Artnz Hoeve in Den Dolder wordt al meer dan 100 jaar zorg geboden door onder meer Altrecht, maar die instelling bouwt de zorg hier de komende tien jaar af.

“Wij gaan hier weg omdat de psychiatrie in Nederland in een heel belangrijk veranderingsproces zit, waarbij we minder terreinen nodig hebben en minder gebouwen”, vertelt Richard Janssen van Altrecht. “Dat betekent dat Altrecht haar zorg vaker zal brengen op plekken waar de patiënt al is. Daarmee verliest het terrein zijn oorspronkelijke functie.

Vooruitlopend op de nieuwe situatie hebben inwoners van Den Dolder maandagavond kunnen meedenken over de nieuwe inrichting van de Willem Arntsz Hoeve. Met prikkertjes op een maquette konden de bewoners hun ideeën aangeven. Zo ziet de een het liefst dat de moestuin bewaard blijft, de ander wil graag een natuurpark met diverse vormen van zorg. Weer een ander hoopt dat het terrein een creatieve inslag krijgt, waarbij bewoners van het gebied zelf wat aan hun huizen willen doen.

Wat levert het op?
Belangenvereniging Den Dolder ziet echter een keerzijde van al die creatieve ideeën. “Wij zijn bang dat de kaders niet helemaal duidelijk geschetst zijn en dan heb ik het met name over de financiële kaders, dus hoeveel het terrein uiteindelijk moet gaan opleveren”, zegt Erik van Leeuwen van de belangenvereniging. Als het aan Van Leeuwen ligt, komt er eerst meer duidelijkheid voordat er gesproken wordt over de toekomst van het terrein. “Hoe meer geld er vrij moet komen om de verhuizing te faciliteren, hoe meer bouw er moet komen uiteindelijk. Als wij gaan praten over de invulling van het terrein, dan willen we eerst weten hoeveel geld er nodig is, want dan weet je waar je het echt over hebt, qua bouw bijvoorbeeld.”

Opbrengst
Als zorginstelling Altrecht geen verlies wil maken op het terrein, moet de verhuizing in ieder geval 32 miljoen euro opleveren, want dat is de WOZ-waarde van de Willem Arentsz Hoeve. Janssen: “Ik heb de WOZ genoemd als indicatie van de waarde op dit moment, de verkoopwaarde kan een ander bedrag zijn, maar het kan wel een indicatie bij de verkoop zijn.” Een definitieve beslissing over de toekomst is er nog niet, er volgen nog minstens zes bijeenkomsten. De raad beslist nog voor de zomer van 2016 wat er daadwerkelijk met het terrein gaat gebeuren.

Cookieinstellingen