Utrechts meisje vrij uit voorarrest na jihadreis

Foto: Karl-Ludwig Poggemann

UTRECHT – Vandaag vond de voorleiding plaats van twee van de drie jongeren die op 5 oktober zijn aangehouden bij een grensovergang met Turkije. Zij wilden zich vermoedelijk in SyriĆ« aansluiten bij Islamitische Staat (IS). Ze worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie.

Op vrijdag 2 oktober deden de ouders van het meisje aangifte van vermissing. Diezelfde dag meldden de ouders van de jongen uit Almere dat zij het vermoeden hadden dat hun zoon wilde uitreizen. Tegen hem werd een Europees Aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Op maandag 5 oktober kwam er een melding vanuit de Bulgaarse autoriteiten dat de jongen uit Almere samen met de jongen uit IJmuiden was aangehouden bij de grens van Bulgarije en Turkije. Zij reisden per bus; in de bus zat ook het 17-jarige meisje uit Utrecht dat daarop ook werd aangehouden. Vorige week keerden zij terug uit Bulgarije, vrijdag 23 oktober werd hun aanhouding getoetst en rechtmatig bevonden. Ze worden verdacht van deelname aan een organisatie met als oogmerk het plegen van terroristische misdrijven.

Strenge voorwaarden

De rechter-commissaris te Utrecht heeft het 17-jarige meisje onder strenge voorwaarden vrijgelaten. Een 18-jarige jongen uit Almere, die eveneens werd opgepakt in Bulgarije, blijft wel in voorarrest zitten. De derde verdachte, een 22-jarige man uit IJmuiden, wordt dinsdag voorgeleid. De drie verdedigden zichzelf door te zeggen dat ze slechts als toeristen naar Syriƫ wilden. Waarom ze juist deze bestemming hadden uitgekozen, vertelden ze niet.

Cookieinstellingen