Centraal Museum over ‘Lekker Licht’

Matthijs Munnik's 'Citadels: Common Structures'
Matthijs Munnik's 'Citadels: Common Structures'
Foto: Rosa Menkman, CC BY 2.0

UTRECHT – Het Centraal Museum gaat in zijn tentoonstelling ‘Lekker Licht’ dieper in over de betekenis van licht in ons leven. De bezoeker kan door beeldende kunst, modevormgeving, design en muziekvideo’s ervaren wat licht doet.

Verschillende kunstenaars laten op eigen wijze zien hoe zij licht interpreteren. De tentoonstelling gaat in op de sociaal-maatschappelijke, religieuze en technologische betekenis van licht. Een neonwerk van Navid Nuur wordt gepresenteerd naast een sculpturale schets voor een eenvoudig lampje van Gerrit Rietveld. Een zinsbegoochelende muurschildering van Roland Schimmel wordt begeleid door een muziekvideo van Radiohead en een ontwerp van Viktor & Rolf staat naast een esoterisch lichtwerk van de jonge kunstenaar Matthijs Munnik.

Het oudste werk is een hectische en hallucinerende 16mm film van Len Lye uit 1929. De jongste deelnemer is Matthijs Munnik. Hij levert gelijk het grootste werk; een stroboscopische monoliet van zes meter hoog die het publiek een ervaring biedt ‘ergens tussen zen en psychose’. Publieksparticipatie en interactie spelen een grote rol in de tentoonstelling. Er is een werkplaats ingericht waar bezoekers zelf met de beeldende kracht van licht kunnen experimenteren en diverse kunstwerken zoeken de interactie met het publiek op.

Het interactieve randprogramma biedt de bezoeker de kans om zelf te experimenteren met verschillende vormen van licht.

 

 

 

 

Cookieinstellingen