Minder huurwoningen in Utrecht verloot

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Het aantal huurwoningen dat dit jaar wordt verloot in de stad Utrecht is drastisch geslonken. Met name Mitros verloot minder huizen. Dat blijkt uit cijfers van de stichting Regioplatform Woningcorporaties Utrecht (RWU).

In 2013 verlootten de vijf Utrechtse corporaties en jongerenhuisvester Jebber 149 woningen. Vorig jaar waren dat er 272. Dit jaar (tot 1 oktober) gaat het vooralsnog om slechts 58 huizen. De verloting van een deel van de voorraad Utrechtse huurwoningen (maximaal tien procent van hun woningen) gaat buiten de gebruikelijke toewijzingen via Woningnet om. Het systeem is in 2013 opgezet, om mensen te helpen die acuut een woning nodig hebben. Deze ‘spoedzoekers’ zijn in het huidige toewijzingssysteem vrijwel kansloos.

Minder gewild
De woningen die verloot worden zijn meestal kleine appartementen, de minder gewilde woningen of specifieke starterswoningen. Een groot deel hiervan ligt in de wijk Overvecht, de wijk waar het grootste deel van de sociale huurwoningen staan. De daling is voor een deel te verklaren uit het feit dat Jebber dit jaar geen nieuwbouw heeft opgeleverd. Het grootste deel van de achteruitgang komt echter op conto van Mitros. Deze grootste corporatie in de stad verlootte vorig jaar nog 128 huurhuizen. Dit jaar stokt de teller tot nu toe op 17.

Mitros
Woordvoerder Kim Roetert van Mitros heeft niet direct een verklaring voor de grote daling van het aantal via loting uitgegeven huurwoningen. Roetert wijst erop dat het totaal aantal verhuringen het afgelopen jaar ook daalde. “Er is geen gewijzigd beleid. Dus ik zal echt een diepere analyse moeten maken van de oorzaken. Het lijkt toeval, want we gaan er niet anders mee om dan voorheen.”

Het aantal verlotingen van huurhuizen in Nieuwegein en Zeist was, in tegenstelling tot Utrecht, de afgelopen twee jaar stabiel.

Bron: AD

Cookieinstellingen