Strafeis van minimaal een jaar cel voor hardnekkige oplichter

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Een 44-jarige Utrechter moest vrijdag voor de rechter in Utrecht verschijnen voor oplichting. Hij heeft – door zich voor te doen als dakdekker – zeker 17 klanten in onder meer Utrecht, Bilthoven en Maarssen zwaar gedupeerd. Wat het openbaar ministerie betreft mag hij nu zeker een jaar de cel in.

De man vroeg zijn slachtoffers – die hij in het klantenbestand van zijn vaders voormalige dakdekkersbedrijf vond – steeds geld om bouwmateriaal te kopen, maar deed zijn werk half of helemaal niet. Vervolgens verdween hij uit het zicht om even later weer een nieuw slachtoffer te benaderen. De man werd begin 2014 aangehouden en gaf bij het politieverhoor aan dat hij tijd nodig had om zijn klanten te compenseren. Hij kreeg de kans om het goed te maken, maar uiteindelijk bleef het bij beloftes en bleven betalingen achterwege. Er kwamen zelfs nieuwe aangiften binnen.

Woede en frustratie

“Op deze manier heeft deze verdachte een spoor van woede en frustratie achtergelaten”, zei de officier van justitie. “Door zijn handelen is een aantal van de slachtoffers zelfs in de financiële problemen gekomen. Hij heeft misbruik gemaakt van hun vertrouwen en is bij dit alles planmatig en brutaal te werk gegaan.” De officier van justitie kwam in 17 van de 24 zaken tot bewijs voor oplichting. Het OM eist twee jaar celstraf waarvan één voorwaardelijk en een schadevergoeding van meer dan 90.000 euro aan zijn slachtoffers.

Cookieinstellingen