Utrechtse uitgeverij helpt 50+ bij zoeken naar werk

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT –  Werkzoekende 50-plussers hebben het – ondanks de vele honderden miljoenen die de overheid uitgeeft aan banenplannen en extra activiteiten voor 50-plussers – moeilijk op de arbeidsmarkt. Slechts 1 op de 6 komt na ontslag komt weer aan een vaste baan. Het grote 50+ werkboek van de Utrechtse uitgeverij BigBusinessPublishers laat zien hoe je als 50-plusser wél aan het werk komt.

“Natuurlijk hebben 50-plussers volop kansen”, zegt de Utrechtse auteur en uitgever Donald Suidman, een van de auteurs van Het grote 50+ werkboek. “Maar ze vinden vaak onvoldoende aansluiting op de arbeidsmarkt. Ze moeten begrijpen dat die flink is veranderd. De vaste baan is vrijwel buiten bereik, maar werk is er genoeg. Het motto van het boek is dus: zoek geen baan, maar zoek werk.”

Kennis

Donald Suidman schreef het boek met journalist Judith Spruit en met Anne-Marije Buckens, oprichter van het loopbaancentrum 50 Company. Suidman: “In de praktijk blijkt dat niet de leeftijd het grootste struikelblok is voor deze doelgroep, maar het ontbreken van kennis over de arbeidsmarkt van vandaag.” Met ervaringsverhalen, feiten en cijfers, portretten, tips, achtergrondverhalen, en vele praktische opdrachten geven de auteurs inzicht in hoe de arbeidsmarkt tegenwoordig werkt en hoe je als 50-plusser je plek in deze snel veranderende markt verovert en behoudt.

Aanbevelingen

De auteurs doen ook aanbevelingen voor politici, overheden en beleidsmakers in een ‘50+ verlanglijstje’. Daarin pleiten ze voor een versoepeling van de sollicitatieplicht en het aanbieden van riante, inspirerende en effectieve begeleiding. “Geef ze de ruimte om te doen wat nodig is om werk te vinden. En dat is: Weten wat je waard bent, weten hoe de arbeidsmarkt is veranderd en maximaal in contact komen met werkgevers, opdrachtgevers of klanten.”

Vice-premier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher die vorige week het eerste exemplaar in ontvangst nam, geeft het goede voorbeeld. “De hoge werkloosheid onder 50-plussers raakt ons allemaal”, zegt Asscher. “Ik ga lessen trekken uit dit boek”.

Bron: Stadsblad Utrecht

Cookieinstellingen