Scouts worden ingezet bij hulpverlening

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT PROVINCIE – Met de komst van vluchtelingen verandert ook het nodige op organisatieniveau. Zo gaan scouts meer te hulp schieten in noodsituaties. Zo worden ze gevraagd zich aan te sluiten bij burgerhulpnetwerk Ready2Help en krijgen ze EHBO-cursussen. Dat hebben Scouting Nederland en het Nederlandse Rode Kruis afgesproken.

Het Rode Kruis schiet te hulp (met bijvoorbeeld opvang, bedden, dekens en eten) bij noodsituaties, zoals overstromingen of extreme weersomstandigheden, of als mensen uit hun huis moeten bij een dreigend gevaar. Daarvoor zijn veel vrijwilligers nodig. Bij Ready2Help zijn nu 6500 Nederlanders aangesloten en de organisatie hoopt op veel aansluitingen van scouts bij het netwerk, zodat die in geval van nood zijn op te roepen om de handen uit de mouwen te steken. Zo kunnen ze helpen met water uitdelen, zandzakken vullen, tolken of tenten opzetten.

Vluchtelingen

Op dit moment wordt Ready2Help ingezet voor de hulp aan Nederlandse vluchtelingen, onder meer in de Welkom Winkels. In deze winkels verzamelen, sorteren en verpakken Ready2Helpers aangeboden goederen die bij vluchtelingen terechtkomen. Scouts gaan hierbij een helpende hand bieden.

EHBO

In oktober begint ook met een pilot om instructeurs van Scouting Nederland te trainen tot opleider basis EHBO-vaardigheden. Deze nieuwe opleiders kunnen de kennis vervolgens overbrengen op andere scoutingvrijwilligers.
Deze pilot zal in begin 2016 geƫvalueerd worden. Als de proef succesvol is wordt hij verder uitgebreid.

Cookieinstellingen