Politiek reageert verdeeld op nieuw armoedebeleid

De laptop-regeling voor kinderen verdwijnt in 2016
De laptop-regeling voor kinderen verdwijnt in 2016
Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De Utrechtse politiek is verdeeld over het nieuwe armoedebeleid dat de gemeente donderdag presenteerde. De structurele extraatjes die minima nu nog krijgen, verdwijnen vanaf 2016. Daarmee hoopt de gemeente mensen te stimuleren weer aan het werk te gaan.

De VVD vindt het nieuwe armoedebeleid een goede stimulans. Vicefractievoorzitter Judith Tielen: “Het goede is dat er alleen ondersteuning is als het echt nodig is. De grote vraag is of de armoedeval voldoende wordt gedekt.” Volgens de VVD is het belangrijk dat mensen worden gestimuleerd om aan het werk te gaan. Extraatjes in de bijstand horen daar niet bij. Met het nieuwe plan wil de gemeente vooral mensen helpen om problemen op te lossen, in plaats van die te verzachten. De VVD vindt dat een goede zaak, maar zet nog wel vraagtekens. Tielen: “Wat mij aanspreekt zijn juist die eigen kracht en die eigen verantwoordelijkheid. Het plan is nu alleen nog niet concreet genoeg.

De Partij van de Arbeid maakt zich vooral zorgen over de afschaffing van extraatjes die mensen met een laag inkomen nu nog krijgen. Over de hoop van de gemeente – het afschaffen hiervan zorgt ervoor dat mensen weer aan het werk gaan – zegt raadslid Ruben Post:  “Dit is niet realistisch. Je moet er alles aan doen om mensen aan het werk te krijgen, maar er is altijd een groep die niet werkt. We hadden een sociaal beleid in Utrecht, dat wordt door deze coalitie bij het vuilnis gezet.” Kinderen die in armoede leven konden eerst nog een laptop krijgen via een speciale regeling, maar ook die regeling stopt volgend jaar. De Partij van de Arbeid hoopt dat er voor hen speciale aandacht blijft. De VVD is het hiermee eens; de gemeente moet onderscheidmaken tussen kinderen en volwassenen.

De gemeenteraad vergadert in de herfst over het nieuwe armoedebeleid.

Cookieinstellingen