Nederlands bioscoopbedrijf in handen van buitenlandse investeerders

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – Het aantal bioscoopbezoekers stijgt, maar het aantal zalen nog veel harder. In Utrecht roeren zich zowel de megabioscopen als de filmhuizen, meldt Elsevier.

Ogenschijnlijk gaat het de Nederlandse bioscopen voor de wind. De bezoekcijfers over het eerste half jaar van 2015 tonen een stijging van 12 procent ten ­opzichte van dezelfde periode in 2014. Heel 2014 telde 31 miljoen bioscoopbezoekers. In het tijdperk van Netflix, HBO en andere betaalfilmzenders is die toename opmerkelijk te noemen.

Buitenlandse investeerders is dat niet ontgaan. Het gros van het Nederlandse bioscoopbedrijf is in buitenlandse handen. Onlangs werd keten JT Bioscopen voor 85 miljoen euro overgenomen door het Britse concern Vue International. Met 21 vestigingen heeft JT nu 10 procent marktaandeel. Daarmee staan ze bij de bioscoopconcerns op twee: na het Franse Pathé, en voor het Belgische Kinepolis. Kinepolis sloeg in de ­zomer van 2014 zijn slag, toen het de Nederlandse Wolff-groep voor 16,8 miljoen euro overnam.

De grote spelers hebben allemaal plannen die het actuele bioscoopbestand – 144 vestigingen, 677 filmdoeken in totaal – flink zullen opschudden. De vraag blijft of er voor die groei ook genoeg animo is, als je weet dat ‘gewoon’ publiek gemiddeld één keer per jaar naar de film gaat en fervent ‘bioscooppubliek’ tot vier voorstellingen komt.

Utrecht: groter, grootst

4482_140106_Berlijnplein_300dpi - kopie_2In Utrecht opent vanaf 19 september CineMec in Leidsche Rijn Centrum haar deuren met 4 zalen! CineMec Utrecht de ‘Sterrenkijker’ wordt een modern gebouw met 7 zalen (1867 stoelen) en sfeervolle foyers. De grootste zaal heeft ruim 660 stoelen. Op het dak komt een groot dakterras met uitzicht op de skyline van Utrecht.

Daarnaast krijgt Utrecht op het Jaarbeursplein de grootste bioscoop van Nederland. In de megabioscoop van Kenipolis komen veertien zalen, die samen plaats bieden aan 3300 mensen. De bioscoop krijgt 14 zalen met de modernste technieken en beschikt in totaal over 3.300 stoelen. Ook komt er een groot foodcourt. De bouw start dit najaar.

150822_utrechtext2

 

Cookieinstellingen