De Colour Kitchen sprekend voorbeeld van aanpak jeugdwerkloosheid

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – In de Colour Kitchen aan de Oudegracht krijgen jongeren met een achterstand op de arbeidsmarkt een opleiding van een jaar. Dit is één van de vele projecten waarmee de jeugdwerkloosheid in de stad Utrecht wordt aangepakt.

Jongeren kunnen na hun opleiding meteen aan de slag in dit restaurant. “De jongens en meiden hier willen aan het werk”, zegt coach Sebastiaan Felix van de Colour Kitchen. “Op dit moment komen ze gewoon handvaten tekort om aan het werk te gaan. Die handvaten reiken wij aan.” Volgens Felix hebben veel jongeren wel begeleiding nodig. Sommigen zitten al jaren in bijstand en hebben bijvoorbeeld moeite met op tijd komen. Daarbij worden zij geholpen door hun coach.

De aanpak werpt zijn vruchten af, zegt de gemeente Utrecht. Meer dan 1500 jongeren werden dit jaar speciaal getraind voor de arbeidsmarkt en 20 procent van hen vond een baan. Vorig jaar kregen zo’n 400 werkloze jongeren een contract voor minimaal zes maanden dankzij extra subsidies voor werkgevers die jongeren aan een werkplek hielpen. Die regeling blijft voorlopig in stand, zegt de gemeente, want de jeugdwerkloosheid in de stad is groot. Werkgevers die net als de Colour Kitchen de jeugdwerkloosheid willen bestrijden, kunnen nog steeds een subsidie aanvragen, laat de gemeente weten. De jongeren zelf krijgen ook extra ondersteuning.

Cookieinstellingen