Utrecht maakt haast met opvangcentra vluchtelingen

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT PROVINCIE – Het kabinet roept – bij monde van staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie – Nederlandse gemeenten op om extra bedden en huizen vrij te maken voor vluchtelingen. De instroom van asielzoekers groeit zo snel, dat extra maatregelen nodig zijn. Gemeenten in de regio Utrecht zoeken naarstig naar locaties om de grote stroom vluchtelingen naar ons land op te vangen. Daarbij zijn vele obstakels te overwinnen.

Burgemeesters voeren druk overleg met het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) over hoe zij het beste een helpende hand kunnen bieden. Gemeenten hebben het al moeilijk met het verlenen van onderdak aan statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning), zij krijgen nu met een nog acuter probleem te maken: hoe om te gaan met de toenemende stroom aan asielzoekers die vanuit onder meer Jemen, Syrië en Irak naar ons land vluchten? Hoewel gemeenten op die vraag lang niet allemaal een pasklaar antwoord hebben, geven zij wel massaal gehoor aan de oproep van staatssecreatris Dijkhoff en de directeur van het COA, Gerard Bakker, om op zoek te gaan naar snel bruikbare locaties voor de opvang van asielzoekers.

Problemen

Het vinden van geschikte locaties is de eerste hobbel die genomen moet worden. Daarbij kan een gemeente te maken krijgen met wijziging van bestemmingsplannen en verbouwingen (omvormingen) die veel tijd kosten. Een groter probleem voor gemeenten vormt het verzet van inwoners die de komst van een opvangcentrum niet zien zitten. Dat houdt volgens Dijkhoff in dat gemeenten nu eens moeten investeren in het overtuigen van  de plaatselijke bevolking dat “het nu echt even nodig is”, dan weer moeten aantonen ook dat zij hard werkt aan de vermindering van de instroom van vluchtelingen. Dan is er nog een ander ‘intern’ probleem. Als vluchtelingen in Nederland zijn: hoe is de komst van christenen en moslims te verenigen in één opvangcentrum. Het probleem in Syrië verplaatst zich in feite naar ons land. Dijkhoff: “Daar is in een opvangcentrum geen plaats voor. In Nederland gelden Nederlandse normen en waarden. Wij kennen vrijheid van godsdienst. Die vrijheid dient gerespecteerd te worden. Mocht dit incidenteel toch tot problemen leiden, dan zal er worden ingegrepen.”

Aanbod provincie Utrecht

Volgens de gemeente Utrechtse Heuvelrug kan de capaciteit van de vorig jaar geopende azc in Overberg eventueel worden uitgebreid naar ongeveer 400 plaatsen. Het aanbod van de Protestantse Kerk Nederland om het oude Roosevelthuis op Hydepark in Doorn als opvanglocatie voor honderd vluchtelingen te gebruiken, is door de gemeente van de hand gewezen. De gemeente Houten voert overleg met het COA. De gemeente Veenendaal beraadt zich ook op mogelijkheden. Het college staat open voor opvang zoals bij particulieren, kerken en andere instellingen. De gemeente Stichtse Vecht voert volgende week bestuurlijk overleg met het COA. In Zeist bestaat in politiek, bestuur en samenleving bereidheid om een helpende hand te bieden in de vluchtelingenproblematiek. Ook hier is overleg met het COA gaande. De gemeente Utrecht richt zich op de zoektocht naar permanente opvang van vluchtelingen in een nieuw azc in de stad.

Cookieinstellingen