KNVB handhaaft in beroep straf FC Utrecht

Foto: CC0 Public Domain

UTRECHT – De KNVB heeft de straf van Utrecht niet kwijtgescholden. Dit betekent dat het komend weekend de Bunnikside leeg zal zijn tijdens de wedstrijd Utrecht tegen Ajax. De straf hangt samen met de antisemitische spreekkoren van FC Utrecht supporters in het vorige duel afgelopen seizoen. Naast deze straf moet FC Utrecht ook een boete van 10.000 euro betalen.

De commissie van beroep van de KNVB heeft nogmaals besloten de straf niet kwijt te schelden. De KNVB is van mening dat Utrecht te weinig heeft gedaan om de spreekkoren een halt toe te roepen afgelopen seizoen. “Ik wil om te beginnen nóg een keer gezegd hebben dat wij vanzelfsprekend de vreselijke spreekkoren ten diepste betreuren en dat wij er alles aan doen en willen doen om ze te voorkomen”, reageert FC Utrecht-directeur Wilco van Schaik. “En ik wil ook niet bagatelliseren wat er gebeurd is. Dat is níet aan de orde. Het gaat erom dat wij in eerste instantie bij de tuchtcommissie van de KNVB en later bij de commissie van beroep, een- en andermaal hebben kunnen aantonen dat we tijdens die wedstrijd níet wisten van sommige later gehoorde verwerpelijke spreekkoren. Zou dat wél gebeurd zijn, dan hadden we uiteraard direct tijdens de wedstrijd ingegrepen volgens het afgesproken protocol, zoals we op andere momenten wel hebben gedaan tijdens die wedstrijd.”

Politieke redenen

Van Schaik vermoedt dat ook politieke invloeden een rol spelen. “Ik ontkom niet aan de indruk – laat ik daar ook open over zijn – dat ook de politieke druk rond deze zaak een rol heeft gespeeld in deze zware straf. Ik begrijp de politieke en maatschappelijke verontwaardiging over die kwetsende spreekkoren, maar laat dat toch gezegd zijn.”

Cookieinstellingen